Читај ми!

Disciplina, terapija, tečnost – formula čuvanja kardiovaskularnog sistema

Kako vremenske promene utiču na kardiovaskularne promene u organizmu i šta se sve dešava sa našim srcem i krvnim sudovima kada su temperature vazduha visoke ili niske.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, prof dr. Predrag Mitrović, kardiolog KCS, istakao je  da svaka promena spoljne sredine – atmosferski pritisak, vlaga, vetar – direktno utiče na zdravlje, jer je čovek u simbiozi sa prirodom. Tako svaka promena pritiska u spoljnoj sredini menja pritisak i u našem organizmu. Ako pijemo lekove potrebno je da stalno pratimo promene i prilagodimo terapiju.

„Postoje dve stvari koje utiču na nas, prva je dinamika krvnih sudova, jer srce pumpa krv kroz čitav sistem cevi, krvnih sudova, koji se skupljaju i šire u odnosu na pritisak koji se nalazi u spoljnim temperaturama. Kada dođe do zahlađenja, krvni sudovi se grče i dolazi do smanjenja vaskularnog korita, gde se krv nalazi i do skoka krvnog pritiska. Jako je bitan i unos tečnosti u telo, jer kada ne unosimo dovoljno tečnosti dolazi do povećanja gustine krvi, koja može da dovede do ozbiljnih bolesti", rekao je prof. dr Predrag Mitrović.

Istakao je da ne treba da ignorišemo simptome kao što je glavobolja, naročito potiljačna čiji se bol širi ka ušima, mada može da nas boli i teme. Tada se obično radi o pritisku. Ako se radi o bolu u grudima koji se širi ka rukama i lopaticama, obavezno se javiti lekaru.

Savet za sve pacijente: Kako se zaštititi

„Ako je suviše toplo, treba sedeti u klimatizovanim prostorijama, ali ako imamo potrebu da izađemo, polako se prilagođavati temperaturi, unos terapije, unos tečnosti. Našem organizmu na visokim temperaturama prija hladovina i temperatura do 33 stepena, kao i napici sa dosta vitamina. Treba izbegavati boravak na suncu", napomenuo je prof. dr Predrag Mitrović.

 

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи