Читај ми!

Od multipla skleroze u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi, šta pomaže pacijentima

Svetski dan borbe protiv multipla skleroze obeležava se pod sloganom „U istom timu“. Tu podmuklu bolest u Srbiji ima oko 9.000 ljudi.

Multipla skleroza često dolazi tiho i nenajavljeno, a bukvalno preko noći menja i preokreće život. Bolest je podmukla, a njen tok nepredvidiv. Simptomi koji upozoravaju su oslabljen vid, duple slike, vrtoglavica, slabost ruku i nogu.

Andrea Đokić, obolela od multipla skleroze, kaže da je prva godina bolesti za nju bila izuzetno burna i agresivna. 

„Za nepunih godinu dana imala sam četiri napada, od čega su drugi i treći bili zaista teški za mene i sa vidljivim invaliditetom. Kada sam krenula da koristim terapiju, moja bolest je poprimila jedan miran tok i nadam se da će tako i ostati“, priča Đokićeva. 

Kada je borba timska, lakše se dobijaju odlučujuće bitke. To možda najbolje znaju sportisti. Ali, to znaju i oboleli od multiple skleroze. 

Kada su u toj borbi na istoj strani i pacijenti, i lekari, i predstavnici države, onda je i postizanje odlučujućih poena izvesnije.

Broj pacijenata utrostručen  

Prof. dr Jelena Drulović iz Republičke stručna komisija za MS, neurolog kaže da sada leče mnogo više pacijenata.

„U poslednje dve godine je broj pacijenata koji se leči utrostručen. Sa druge strane, svi lekovi su sada dostupni“, objašnjava Drulovićeva. 

Dodaje da sada insistiraju da se što pre postavi dijagnoza, a posle i terapija. 

Prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže da su ove godine rad republičkog i pokrajinskog saveza za MS, koji broji 28 organizacija, izdvojili 160 miliona dinara. 

„Da li je to dovoljno, da li može više? Može. Bitno je da se kontinuirano finansijska podrška poveća. Nastavljamo, zajedno smo u istom timu, da se borimo za Srbiju bez barijera“, ističe Kisićeva. 

Uz odgovarajuću terapiju, bolest se drži pod kontrolom, a onda je sve lakše.

Lekari preporučuju i fizičku aktivnost i socijalnu interakciju. Vežbanje je korisno za kontrolu simptoma i popravlja opšte zdravstveno stanje. 

Zato su i revijalna odbojkaška utakmica i druženje, odgovorni za osmehe onih koji se bore sa multipla sklerozom.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво