U Srbiji se tek svaki peti melanom otkrije na vreme - delujte preventivno

U Srbiji svake godine oko 650 ljudi dobije melanom, najsmrtonosniji rak kože. Kako bi se tom, ali i drugim karcinomima kože stalo na put, posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, Udruženje dermatovenerologa Srbije organizuje besplatne preglede kože.

Bez čekanja, uputa i knjižice. Posle dvogodišnje pauze besplatni pregledi kože se organizuju 13. juna, ali je potrebno da se pre toga zakažu 6. i 7. juna na broj telefona 0800 / 222 - 888.

„Ove godine će biti održani besplatni pregledi širom Srbije u svim prijavljenim državnim i privatnim ordinacijama: 67 ordinacija, 26 gradova, 145 dermatologa i to 13. juna. Ove godine biće uključeno više stanovništvo koje je pre svega profesionalno više izloženo u-ve radijaciji: zemljoradnike, poljoprivrednike", kaže prof. dr Danica Tiodorović, koordinatorka kampanje „Euromelanom".

Delujte preventivno - poruka je stručnjaka

„Znate da je za melanom krucijalnon da se rano otkrije, jer je rano otkriven melanom u 95 do 99 odsto pacijenata znači život, znači spasenje", poručio je prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Koža pamti svaki minut proveden na suncu. Zato su među prvima kampanju podržali sportisti.

„Nekako se svi mi opametimo kada se stvari dese nama. Da se stvari ne bi desile nama, već da rešimo na vreme ili da se zaštitimo na vreme prevencija je najbolji mogući lek koji postoji", rekao je Vladimir Vanja Grbić, odbojkaški reprezentativac Srbije.

„Zbog specifičnosti našeg posla, koji se odigrava u bazenima i pripreme su na obično potvorenim bazenima i znao da dolazi do crvenila, svakakvih stvari, kada ste izloženi suncu. Veoma je bitna ta prevecija, pogotovo na treninzima", rekao je Viktor Jelenić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije.

U Srbiji se tek svaki peti melanom otkrije na vreme. Zato, promene na koži, ne ignorišite. Odazovite se na pregled.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво