Читај ми!

Sremuš je spasitelj koji će očistiti i zaštititi naš organizam

Rano proleće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, neverovatno lekovita i veoma ukusna biljka. Novinar i narodni travar Momčilo Antonijević otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava ova biljka, koja se u narodu naziva i divlji beli luk ili medveđi luk.

Po narodnom verovanju sremuš je prva stvar koju medved pojede kad se probudi posle dugog zimskog sna. Navodno, ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je sremuš idelno sredstvo za čišćenje organizma od toksina nakupljenih tokom zimskih meseci.

„To što važi za medvede, važi i za ljude“, naglašava Momčilo Antonijević. „Svima iskreno preporučujem da iskoriste ove rane prolećne dane kada je sezona sremuša u toku. Može da se kupi i na pijacama, a možete da ga uberete i sami“, dodaje narodni travar.

Posle tog zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne deluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, sremuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, naglašava Antonijević.

„Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da sremuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dve nedelje“, naglašava narodni travar.

Sremuš može da se koristi samo kao svež. Ne može da se suši niti konzervira na bilo koji način, osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro sremuš što manje seckati.

Deluje i na bakterije i na gljivice

Dokazano je čak i antivirusno dejstvo sremuša, posebno na virus gripa i neke druge viruse.

Količina eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja u sremušu je takva da bakterije ne mogu da postanu rezistentne. Sremuš, kao i njegov pitomi rođak, beli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja deluju antibakterijski.

„Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idealno bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem telu“, dodaje Antonijević.

Kako se priprema

Sremuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mesi hleb sa sremušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svež.

Momčilo Antonijević preporučuje i jedan zanimljiv recept za pripremu salate od sremuša. Potrebno je iseckati jednu vezu sremuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mleko, po mogućstvu ovčije. Umesto ulja, dodati mešavinu mlevenih semenki – recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.

Kapi od sremuša

Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno deluju protiv srčanog i moždanog udara.

Sto grama što svežijih listova sremuša doboro oprati, iseckati i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300 mililitara sedamdesetoprocentnog alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mestu dve nedelje, uz češće mućkanje.

Nakon dve nedelje tečnost procediti, ostaviti da se izbistri, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mestu.

Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog semena. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво