Читај ми!

Karcinom dojke - pregledi obavljeni na vreme, mogu dati dobre rezultate

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke je 20. mart, jednog od najčešćih karcinoma, ne samo u našoj zemlji već i u svetu. Godišnje oboli 4.600 žena, premine 1.600 Podaci su upozoravajući.

„Kao javno zdravstvena institucija i društvo u celini pratimo kretanje nezaraznih bolesti. Jedno od najzastupljenijih oboljenja su maligne bolesti. Pre svega karcinom dojke u populaciji žena", rekla je dr Verica Jovanović direktorka Instituta „Batut".

Istakla je da se ciklus redovne kontrole kod žena ponavlja na dve godine. To se naročito odnosi na žene u starosnoj dobi od 50 do 69 godina.

„Važna je podrške inicijativama koje su inovativne, a omogućavaju da se informisanje i učešće celokupnog stanovništva u promovisanju dobrih praksi, u ovom slučaju ranih preventivnih pregleda", rekla je dr Jovanović.
Zaključak nedavnog sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara i studenata Medicinskog fakulteta, istakao je dobru
inicijativa studenata u pogledu dijagnostika ranog karcinoma dojke kod žena koje u prvoj liniji srodstva imaju karcinom dojke.

„To je znak da žena treba da se javi lekaru na kontrolni pregled, a studenti su dali predlog da se uradi i genetsko istraživanje", istakla je dr verica Jovanović.

Mobilni mamograf na Kalemegdanuna dnevnom nivou pregleda između 70 i 80 žena. Interesovanje je veliko, a obavljaju pregledi za žene uzrasta od 45 do 70 godina.

„Apelujemo da se pregledi urade na vreme, jer ako su na vreme i postavi se dijagnoza na vreme, ishod je bolji i u oko 90 odsto slučajeva dolazi do izlečenja", napomenula je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut".

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво