Читај ми!

Kopriva, maslina, ribizla - moćni saveznici u borbi za zdrave zglobove i jake kosti

U borbi protiv bolova u zglobovima i kostima biljke mogu biti dragoceni saveznici. Iako su uzroci tih upala različiti, najčešće je reč o osteoartritisu. Drugi čest problem je reumatoidni artritis – degenerativna progresna bolest zglobova. Antioksidanti i biljke sa protivupalnim dejstvom najčešći su sastojci čajeva koji mogu da pomognu.

Kopriva je jedna od najkorisnijih biljaka i može mnogo da pomogne u borbi sa problemima sa zglobovima i kostima.

„Još su Rimljani koristili koprivu da bi žarenjem ublažili bolove po zglobovima, i bili su u pravu to je dokazala savremena nauka. Kopriva zaustavlja delovanje enzima ciklooksigenaze i lipooksigenaze koji učestvuju u stvaranju prostaglandina koji izazivaju upalne procese", rekao je u Jutarnjem programu Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Objasnio je kako pripremiti čaj od koprive. Šaka sveže mlade koprive ubaci se u pola litra vode, kuva se 15 minuta, procedi se i pije. Ta prokuvana kopriva može da se koristi za klasično varivo, uz malo crnog luka.

Osim čaja od koprive, za probleme sa zglobovima i kostima preporučuje se čajna mešavina od kore belog jasena, kore bele vrbe i zlatnice. Po 50 grama ovih biljaka je potrebno za mešavinu. Supena kašika mešavine se prelije šoljom ključale vode. Kada odstoji od pola sata do sat vremena, može se piti, pošto se procedi. Preporuka je da se piju tri šolje dnevno.

Antonijević dodaje da je i crna ribizla od velike pomoći kod reumatoidnog artritisa.

„Puna supena kašika listova te biljke se prelije sa 250 mililitara ključale vode, ostavi da stoji pola sata i procedi. Piju se tri do četiri šolje u toku dana", objasnio je Antonijević.

Sledeće na listi biljaka koje mogu biti od pomoći osobama koje pate od problema sa bolom i upalama u kostima i zglobovima su ruzmarin i đumbir.

Te biljke sadrže esencijalna ulja i imaju snažna antioksidantna svojstva. Odličan saveznik su i etarska ulja, pošto ublažavaju bol. Među njima posebno se po dejstvu ističu esencijalno ulje kleke, sibirske jele, eukaliptusa, tamjana.

Listovi masline protiv reume

Ljudima koji pate od reumatizma može da pomogne tinktura od listova masline.

„Puna šaka listova masline, pola litra sedamdesetoprocentnog alkohola ili neke jake rakije, stavite u jednu teglu i dobro zatvorite. Ostavite da stoji 12 dana na tamnom mestu, procedite i pijete", dao je recept Antonijević.

Dodao je da čajevi i preparati od navedenih biljaka mogu da se koriste i preventivno, da su bezbedni, ali da u nekim retkim slučajevima mogu izazvati alergije, pa zato, ipak, preporučuje opreznost.

Kada je reč o osteoporozi, kada je promenjen kvalitet kostiju i kada je opasnost od preloma veća, postoji, takođe, prirodni lek za prevenciju ovog stanja.

„Treba spremiti po tri supene kašike mlevenog lanenog semena, svežeg mlevenog susama, nepečenog semena sunckreta i bundevine golice. Pomešati sa pola kilograma meda, a, ako je neko alergičan na med, može smešu stavljati u jogurt. Uzima se po jedna kafena kašičica ujutru i uveče", objasnio je Antonijević.

Dodaje da su u borbi protiv osteoporoze korisni i rastavić, maslačak, list šumske jagode... 

Gavez i ljute paprike 

Gavez je verovatno najpoznatija biljka kada su problemi sa kostima u pitanju. Obloge od korena gaveza koji se kuva u mleku pomažu ljudima koji imaju prelome, kosti brže zarastu, a pomaže i melem od gaveza za bolove u zglobovima. Ljuta paprika se koristi za ublažavanje bola i možete jednostavno da napravite tinkturu. Napunite jednu teglu crvenim ljutim paprikama, nalijete jakom rakijom, ostavite da stoji 10 do 12 dana i procedite. Tu razblaženu tinkturu (jedna supena kašika tinkture, jedna kašika vode) koristite tako što je utrljavate na bolno mesto", rekao je Antonijević i napomenuo da je potreban oprez pri primeni ove tinkture koja ne bi trebalo da dođe u dodir sa očima.

Ipak, napominje da je za zdrave kosti i njihovu jačinu, kao i u prevenciji bolesti kostiju, odnosno, osteoporoze, važna i redovna fizička aktivnost.  

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво