Читај ми!

Гавез – чудотворац за преломе и кожу, а листови могу и у омлет

Вековима се користи у народном видарству, а чудотворне ефекте гавеза потврдила је и наука. Због садржаја алантоина ова биљка је састојак разних мелема за зарастање рана, сломљених костију, против хемороида и проширених вена.

Гавез је биљка која ужива огромно поверење у народу, нарочито када се ради о зарастању сломљених костију и зацељивању спорозарастајућих рана. Ова биљка садржи висок проценат пуринског деривата, алантоина који стимулише стварање нових ћелија.

Међутим, потребно је бити јако пажљив и не стављати ову облогу преко зглоба, јер се лако може догодити да зглоб окошта. У народу се верује да ако облогу од гавеза држите довољно дуго преко два прста да ће они срасти.

„Гавез је невероватна биљка. Садржи алантоин захваљујући којем стимулише стварање свих нових ћелија. Алантоин нам је познат из третмана са пужевима да би се кожа затегла и изгледала боље“, започиње причу о овој корисној биљци Момчило Антонијевић, народни травар и путописац.

Према његовим речима, уместо да пуштамо пужеве по лицу, можемо користити гавез или неке друге биљке које садрже алантоин попут невена и боквице.

Ипак, у нашем народу, гавез се првенствено користи за зарастање костију и рана. Облоге од ове биљке могу знатно да убрзају тај процес.

„Важно је рећи да облоге од куваног гавеза не треба никад стављати на отворену рану, на рану која је близу зглоба, нити на кост која није намештена“, упозорава гост Јутарњег програма.

Облоге, мелеми, гелови и тинктуре од гавеза 

Облоге се припремају с млеком и сувим или свежим гавезом. Када се корен ове биљке осуши постаје изузетно тврд зато га после брања и прања треба уситнити – исецкати. Уколико се користи свеж за справљање облога, може се изрендати.

Две супене кашике сувог или свежег гавеза кува се у шољи млека. Када се добије густа, компактна смеса треба да се растањи по гази или чистом парчету платна. Тиме се превије жељено место и држи два сата.

У продаји постоје разни мелеми и гелови од гавеза.

„Људи не треба да се плаше, они неће изазвати окоштавање зглобова јер је то потпуно друга врста мелема и слободно смеју да се користе, чак се препоручују код реуматизма, болова у зглобовима, костима“, објашњава Антонијевић додајући да се ови препарати често праве од корена, али некада садрже и лист и цвет гавеза.

Мелем против болова у зглобовима, мишићима, костима, против реуматизма, реуматоидног артритиса може се направити лако и код куће.

Такође, од гавеза се може правити и тинктура од јаке ракије или 50-процентног алкохола. Користи се код спортских повреда, уганућа, болова у костима и мишићима.

Листови у омлету, али се чај не препоручује  

Гавез се дуго употребљавао и за справљање чаја. Између осталог садржи и хидроколоидне полисахариде који јачају имунитет, а има их и у матичњаку, корену чичка.

Такође, истиче Момчило, захваљујући алантоину обнавља слузокожу желуца: „Препоручује се онима који имају чир на желуцу и дванаестопалачном цреву, због слузи благотворно делује на органе за дисање“.

Међутим, ова биљка садржи и опасне пиролизинске алкалоиде који дуготрајном употребом оштећују јетру.

„Управо због тога, гавез је на црној листи травара и више се не препоручује његова унутрашња употреба иако је доказано ефикасан у решавању неких проблема“, упозорио је Антонијевић.

Међу траварима, истиче гост Јутарњег програма, нема сагласности да ли је и колико безбедна унутрашња употреба биљака које садрже пиролизинске алкалоиде зато што су та једињења мистериозна и не зна се која је тачна доза која би могла да доведе до оштећења јетре.

Лист гавеза може самостално да се користи као облога, а Немци праве и омлет са листовима ове биљке.

Од листова ове биљке, потопљених у кишницу, може се направити одлично средство за прскање баштенских биљака, јер их гавез штити од инсеката. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво