Читај ми!

Zaslađivači – sladak ukus bez kalorija

Konzumiranje šećera može se negativno odraziti na vaše zdravlje u više segmenata uključujući dijabetes, gojaznost i oboljenja srca. Ukoliko vodite računa o sebi i želite da se zaštitite od negativnih aspekata šećera, nudimo pet prirodnih alternativa.

Advertisement

Velike količine šećera možemo naći u mnogo namirnica kao što su gazirani i negazirani sokovi, aromatizovani jogurti, cerealije, skoro svaki vid prerađene hrane, sosovi, hot dog, mesne prerađevine i razne vrste hrane koje možemo kupiti u pekari, kao i u mnogim drugim.

Čak i ako izbegavate desert, često ćete konzumirati šećer.

Zaslađivači sa nula kalorija su veoma propularni u dijetalnim proizvodima, a već nekoliko godina u industriji hrane i pića, i studije pokazuju da oni mogu biti saveznik u procesu gubitka telesne težine.

Ovi zaslađivači će utoliti vašu potrebu za slatkišima:

Kokosov šećer

Poznat i kao šećer kokosove palme, dolazi iz soka cveta kokosa. Vari se sporije od običnog šećera, dobro utiče na nivo šećera u krvi i podiže nivo energije u organizmu. Sadrži kalijum, magnezijum, cink i druge minerale, kao i vitamine B1 i C. Ima blagi ukus karamele.

Javorov sirup

Istraživanja pokazuju da javorov sirup sadrži najmanje 54 različita hranljiva jedinjenja. Neka od njih koriste se u sprečavanju dijabetesa, kancera i upala. Ovde se misli na čist javorov sirup, ne na kukuruzni ili neki drugi sa aromom javora. Možete ga koristiti uz roštilj, kao preliv za salate i, naravno, kao dodatak palačinkama.

Stevija

Koriste se listovi žbuna latinoameričke stevije. Ovaj zaslađivač sadrži vitamine, minerale i antioksidante, a nema kalorija.

Takođe ne utiče na povećavanje nivoa šećera u krvi. Zasladite pića ili hranu tečnom stevijom ili onom u prahu. Koristite malu količinu ove biljke jer je 400 puta slađa od šećera.

Crni zaslađivač

Nusproizvod prerade šećera, kod nas poznatiji kao malteks, sadrži gvožđe, magnezijum, minerale i vitamin B6. Prirodan je laksativ. Koristi se u receptima koji sadrže špinovanje, i u slatkišima, kao i kao glazura za ćuretinu i piletinu.

Med

Pored toga što sadrži pregršt vitamina i minerala, neprerađeni med je dobar u borbi protiv bakterija i virusa, a može ublažiti kašalj, upalu grla i druge respiratorne infekcije. Pijte ga u toplim napicima, jedite uz tost, u ovsenoj kaši, u salatama ili u puteru od kikirikija. Dozirano, tek da vašoj omiljenoj hrani omogući sladak ukus.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи