Čitaj mi!

Koje namirnice i jela ne smemo podgrevati

Podgrevanje jela napravljenih od nekih namirnica nosi rizik po zdravlje. Inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović otkriva koje namirnice nakon termičke obrade nikako ne treba grejati i kako se jela poput pilava, musake i sarme podgrevaju na bezbedniji način.

Neke od namirnica koje se nalaze na trpezi svakodnevno ne bi smele da se izlažu termičkoj obradi više od jednom. Takve su pečurke, kao i spanać, ali i drugo lisnato povrće i ono koje raste pod zemljom - šargarepa, celer, cvekla, krompir.

„Ovo povrće sadrži nitrate. Oni nisu opasni kada se prvi put skuvaju. Međutim, naknadnim podgrevanjem ti nitrati prelaze u nitrite koji kada se unesu u organizam stvaraju jedinjenja koja su potencijalno kancerogena“, naglašava inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović.

Biljno ulje koje je jednom upotrebljeno za prženje hrane nikako ne bi smelo da se koristi ponovo, a jela spremana sa njim takođe ne bi trebalo podgrevati.

Masti životinjskog porekla, poput svinjske masti, imaju višu tačku dimljenja pa se jela sa njima mogu podgrevati.

Kada je o supama i čorbama reč, gošća emisije RTS Ordinacija objašnjava da se bujon može podgrevati a sve ono što je kuvano u njemu treba da bude oceđeno i da se posebno čuva u frižideru.

Prema rečima Marije Rakić Ljubomirović, zbog opsnosti da pirinač na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ni jela od ove namirnice ne bi trebalo podgrevati jer se na taj način ovaj mikroorganizam može razmnožiti, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.

Jela od krompira ne podgrevati nikad

Spremljeni krompir koji je potamneo i dobio zelenkastoplavkastu boju nikako ne sme da se jede.

„Postoji mogućnost da se razvila bakterija Clostridium botulinum. Pogotovo ako je prekriveno aluminijumskom folijom“, naglasila je Rakić Ljubomirović dodajući da se krompir mora isključivo poklopljen čuvati u frižideru.

Bakterija Clostridium botulinum može se razviti na suhomesnatim proizvodima, u konzervisanim proizvodima. Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.

Pravilo je da se povrće koje raste ispod zemlje stavlja u hladnu vodu pre termičke obrade, dok se ono povrće koje raste iznad zemlje kuva kratko i stavlja se u toplu, kipuću vodu.

Piletinu, crveno meso, ribu niti jela spremljena sa njima ne bi trebalo podgrevati. 

Sarma iako sadrži pirinač i crveno meso može da se podgreva, ali samo da se smlači u rerni zagrejanoj na 70 stepeni. 

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 21. sep 2022, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

O ishrani

Napisala, vi obrisali!

(sreda, 27. okt 2021, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Re:R:Friteza

Vjerovatno nisi nikada probao pomfrit iz friteze ili bio u Belgiji. Ili odmakao dalje od saksije.

(sreda, 27. okt 2021, 04:25) - anonymous [neregistrovani]

Re:Re:Re:Re: E svašta

Nema ga da se javi, da mu nije neka stara pohovana cipela stala u grlu ;)

(utorak, 26. okt 2021, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Re: Friteza

Mislim da biste trebali ili da bacite svoju fritezu ili da je iskoristite kao saksiju, ali da przite hranu, to nikako! Svaki put pre przenja, pomislite, da li mogu da spremim ovo na drugaciji nacin, mozda da ispecem?

(utorak, 26. okt 2021, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Re: Teorijske priče - Hoces zdravlje ili ne?

Ako ne zelis dobro zdravlje sebi i svojima, ako su ti druge stvari vaznije...

(utorak, 26. okt 2021, 13:28) - Mira [neregistrovani]

Teorijske priče

Današnje stresirane domaćice (i domaćini naravno, ako sami spremaju hranu) imaju posao po ceo dan, treba juriti oko dece, nabavki i da dalje ne nabrajam. Niko danas nema vremena da sprema svaki obrok (doručak, ručak, večeru, eventualno užine) u trenutku kada ga treba jesti. Takođe nema ni smisla bacati hranu jer se navodno "ne sme zagrevati". Spremanje hrane unapred je neminovnost za veliku većinu porodica, bez obzira na male (statističke) rizike koje to stvara. Ovakvi bombastični naslovi samo zastrašuju ljude i stvaraju lažni utisak kako je dosta da podgrevate hranu nekoliko dana i eto vam raka i smrti. Uopšte gledano, ovakve priče samo služe nekim dokonim teoretičarima za sopstvenu promociju. Da li oni sami sede i spremaju hranu pet puta dnevno i bacaju sve što ostane? Čisto sumnjam.

(utorak, 26. okt 2021, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

Re:Re:Re: E svašta

Kako volis, res ili polu, slanije, ljuce? Sve za tvoj ukus, samo reci :-)

(utorak, 26. okt 2021, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

Re:Re: E svašta

Kad možeš jesti kožne cipele možeš i patike, a plus imaju i specifičan ukus tako da ti ne trebaju nikakvi začini, hajde spremi jednu staru patiku pa nam javi :)

(utorak, 26. okt 2021, 09:38) - anonymous [neregistrovani]

Re:Re: E svašta

Kad si tako inventivan mogao bi otvoriti YT kanal pa tamo predstaviti te tvoje specijalitete, kao taj sa kuvanom cipelom, samo naznači da nije za decu :)

(ponedeljak, 25. okt 2021, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Pozitivna doza bakterija je potrebna

Pozitivna doza bakterija je potrebna inace cemo morati ziveti stalno ispod staklenog zvona