Читај ми!

Kad zaribaju glasne žice, a vibrato „nije baš najčistiji" - gde potražiti pomoć

U situacijama kada promuknete, izgubite glas, i zbog toga teško komunicirate, obraćate se specijalisti za uho, grlo i nos. Ipak, u tim slučajevima mogu pomoći i usko-specijalizovani stručnjaci – fonijatri.

Tradicija odseka fonijatrije na Klinici za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije počela je pre 60 godina, zahvaljujući profesoru Dušanu Cvejiću, koji je bio poznati operski pevač.

 

Fonijatrija je moderna grana medicine koja je nastala iz otorinolaringologije i bavi se prevencijom, dijagnostikom i lečenjem poremećaja glasa i govora, disanja i gutanja. U svetu postoji tek oko 300 fonijatara, u Srbiji ih radi - nekoliko.

„Fonijatrijski pacijenti su svi koji imaju problem, pre svega sa glasom, od dece, pa do najstarijih pacijenata, a naročito vokalni profesionalci kojima je glas sredstvo za rad, kao što su pevači, glumci, novinari, voditelji, menadžeri", rekla je u Jutarnjem programu dr Sanja Krejović Trivić, specijalista otorinolaringologije i subspecijalista fonijatrije.

Objasnila je da je najčešći simptom pacijenata koji se upućuju kod fonijatra - promuklost.

„Promuklost može nastati iz različitih razloga, dakle, sve što se dešava sa našim organizmom na psiho-fizičkom nivou utiče na naš glas. To mogu biti neke organske promene, polipi, čvorići na glasnicama, ciste, tumori... Na žalost, onkoloških bolesnika imamo sve više, i zato insistiramo na tome da svaka promuklost, koja traje duže od dve nedelje, zahteva pažnju i pregled otorinolaringologa, a posebno, kada su vokalni profesionalci u pitanju, fonijatra", kaže dr Krejović Trivić.

Ističe da osim osnovnih pregleda, fonijatri vrše i endoskopski pregled i proveru vibracija glasnica. Dodaje da se glas kod ljudi menja od rođenja, tokom celog života, da prolazi kroz periode mutacije, i da na njega utiču faktori poput pušenja, mikroklimatskih uslova, alergija, refluksnih bolesti... Fonijatri već na osnovu boje glasa mogu da prepoznaju vrstu poremećaja.

„Fonijatrijski tretman pre svega podrazumeva isključivanje svih faktora koji utiču na problem sa glasom, i lečimo infekciju, alergiju, refluksnu bolest, zavisno od dijagnoze. Fonijatrijska rehabilitacija nam je primarna terapija. To su vežbe disanja, i vežbe produkcije glasa, kojima možemo da popravimo glas. Dobra vest je što mi uglavnom našim pacijentima možemo da vratimo glas", izjavila je dr Krejović Trivić.

Kaže da fonijatri mogu da pomognu i kod problema takozvanog „piskavog glasa", i da se im se često javljaju vokalni profesionalci, posebno pevači koji žele da „poprave" performanse svog glasa, i da imaju bolji falset, ili vibrato...

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво