Читај ми!

Reumatoidni artritis – česta bolest od koje boluju i deca

Svetski dan borbe protiv artritisa obeležava se 12. oktobra svake godine. Kako pokazuje statistika svaki četvrti Evropljanin boluje od te bolesti. U Srbiji je registrovano oko 70.000 obolelih od hroničnog artritisa, a među njima su i deca. Ukoliko se ove bolesti ne prepoznaju na vreme i neadekvatno leče - oboleli postaju potencijalni invalidi.

Reumatoidni artritis, hronično zapaljensko reumatsko oboljenje, spada u grupu sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Najčešće zahvata zglobove, ali može da napadne i unutrašnje organe, nervni sistem, čak i kožu. Bolest je praćena bolom u mišićima, tetivama, kostima i zglobovima.

„Bol kao takav, može da bude različitog porekla, ne mora uvek da bude koštano-zglobnog, mišićnog, ali najčešće u reumatskim bolestima je praćen ne samo bolom, nego i jednim objektivnim nalazom koji se vidi, a to je pre svega otok kao posledica upale, a zatim jedna ukočenost i ograničena pokretljivost samog zgloba“, rekla je prof. dr Maja Zlatanović.

Istraživanja pokazuju da od reumatoidnog artritisa češće boluju žene, dok borbu sa hroničnim artritisom vode i deca. Uzrok bolesti još je nepoznat. Smatra se da, pored naslednog faktora, na obolevanje utiču virusi, bakterije, ali i stres. Hronične reumatske bolesti su bolne i progresivne. Ukoliko se ne otkriju i ne leče na vreme, vode do potpune nepokretnosti.

„Biološka terapija je nešto što je napravilo revoluciju u lečenju zapaljenskih reumatskih bolesti, iz razloga što se sa njom za razliku od nekih konvencionalnih principa lečenja brže stiže do cilja, do tzv. kako mi stručno zovemo remisije - a to je odsustvo simptoma i znakova upale, odnosno artritisa“, istakla je prof. dr Maja Zlatanović, reumatolog.

Fizikalna terapija može dati dobre efekte u borbi protiv artritisa. Kod znatno oštećenih velikih zglobova – kuka ili kolena, pribegava se ortopedskoj hirurgiji i ugradnjom veštačkog zgloba obolelima se olakšava kretanje.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи