Читај ми!

Kad zabole leđa i kičma - od presudne je važnosti javiti se lekaru na vreme

Institut za ortopediju „Banjica” izvodi savremene zahvate i operacije koje će olakšati život velikom broju pacijenata. Doktora se uglavnom setimo kada osetimo da imamo problema sa kičmom ili usled povreda. Međutim, o koštanom sistemu treba misliti 365 dana u godini.

Deformiteti kičme su definitivno najzastupljenije oboljenje u 21. veku. Odrasle često muči diskus hernija, decu - deformiteti.

„Naš narod je kičmu odavno prepoznao kao vitalni deo tela. To je stub, sve odatle kreće, kičma je uvek aktuelni deo tela. Pacijenti su raznoliki, raznih godina, od beba koje imaju urođene deformitete, preko devojčica i dečaka sa deformitetima, mladih ljudi sa diskursima, starim ljudima sa degenetarativnim problemima, traumama, tumorima... Svi nekada u životu imaju neki problem sa kičmenim stubom. Mi se trudimo da pokrijemo patologiju kompletnu i mislim da u tome Banjica uspeva", rekao je u Jutarnjem programu doktor Milan Mirković, spinalni hirurg i zvanični lekar košarkaške reprezentacije Srbije.

Dodaje da je pandemija koronavirusa poremetila planove, ali da se stručnjaci trude da najbitnije probleme i pacijente, operišu i opsluže.

Na krivu kičmu mnogi ne obraćaju pažnju dok ne počnu bolovi. Međutim, tada je obično kasno da se pomogne.

„Mislim da ne zaostajemo ni po čemu u poređenju sa velikim svetskim klinikama. Evo, u poslednje vreme smo radili korekciju deformiteta bez reza, kod deteta sa našim prijateljem Brankom Krajinovićem, trudimo se da ipratimo sve trendove i tendencije u spinalnoj hirurgiji", kaže dr Mirković.

Deformiteti kičme su među nazastupljenijim zdravstvenim problemima u 21. veku.

„Važno je razlikovati loše držanje od pravog deformiteta, ali svako loše držanje može dovesti do deformiteta. Zato je potrebno decu na vreme sagledati kako treba i, ako postoji loše držanje, reagovati na vreme, uz prave vežbe i sportove pokušati da se to koriguje. Kada nastane deformitet, on se leči vrlo egzaktno, konkretno i zna se, u zavisnosti od veličine deformiteta, kako se leči. Da li je to ciljano vežbanje, da li je to vrsta imobilizacije miderima, ili hirurgija", objasnio je doktor.

Deformitet glavnog nosača tela trebalo bi ispravljati još u dečjem uzrastu. U suprotnom dugo godina povijena leđa mogu da uzrokuju probleme sa srcem i plućima.

„Kada su u pitanju srce i pluća, krivine zaista mogu da dovedu do problema sa srcem i plućima ali to su jako velike, izrazite krivine, mala krivina neće dovesti do takvih problema, ali mala krivina uvek može postati velika krivina ukoliko se ne leči", objašnjava dr Mirković.

Naglašava da je vrlo je važno pratiti držanje deteta i da se, ukoliko se primete izvesne asimetrije, dete odvede kod lekara. Dodaje da je neophodno decu od malih nogu usperavati na sport kao preventivu, a da je, vežbanje zbog postojećeg deformiteta, nešto drugo, i da se u taj proces uključuju stručaci koji ciljano određuju vrstu i način fizikalne terapije.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво