Čitaj mi!

Hiljade mladih boluje od zapaljenja creva, priznavanje invaliditeta bio bi korak u pravom smeru

Od zapaljenskih bolesti creva u svetu boluje oko 10 miliona osoba. Za Srbiju nema tačnih podataka, ali se pretpostavlja da je reč od oko 9.000 ljudi. Javljaju se kod mladih osoba, radno aktivnog stanovništva u trećoj i četvrtoj deceniji života, ali sve češće i u dečjem uzrastu.

Kod zapaljenskih oboljenja creva postoje dva glavna – ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Pretežno napadaju mlađu grupu ljudi i drastično utiču na kvalitet života, kaže gastroenterolog sa KBC „Dr Dragiša Mišović“, prof. dr Dino Tarabar.

„Ispoljavaju se vrlo neprijatnim simptomima – jaki bolovi u trbuhu, učestale krvave stolice, gubitak težine, a sve to utiče na gubitak kvaliteta života“, objašnjava Tarabar, dodajući da se ne zna tačan uzrok.

Ono što lekari znaju jeste da je to preterani zapaljenski odgovor organizam na sopstvene bakterije u crevima.

Ljiljan Đaković iz Udruženja obolelih od ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti kaže da je pokrenuta akcija da se obolelima od tih bolesti prizna stanje kao invaliditet.

Tarabar navodi da je to veoma važna inicijativa koja bi umnogome pomogla mladima, koji čine najveći deo obolelih. Ova oboljenja, kako kaže, strahovito utiču na njihove živote, ne samo zdravstvenom, već i na društvenom i emotivnom planu.

Nepoznat uzrok otežava lečenje

Činjenica da se ne zna tačan uzrok umnogome otežava posao lekarima i čini ovakva stanja hroničnim.

„Na simtpomatologiju utiču mnoge stvari - kako je dete porođeno, da li se dete hranilo majčinim mlekom ili veštačkom hranom, da li je dete u mlađen uzrastu koristilo preterane količine antibiotika, ishrana, faktori spoljne sredine koji utiču na creva“, objašnjava Tarabar.

Spektar uzročnika je veoma širok i samim tim je lekarima teško da ga precizno identifikuju.