Читај ми!

Šta kada upala uha postane hronična, a bol neizdrživ – da li treba koristiti štapiće za uši

Uživanje u vodi na bazenu, jezeru ili na moru može da se pretvori u pravu moru, jer često sledi upala uha. Ovih dana ORL ordinacije su mesta na kojima se satima čeka kako bi se potražila pomoć zbog upale srednjeg uha, čemu je doprinelo i toplo vreme, zbog koga se klima uređaji ne gase. Ako se na vreme leči, problem je lako rešiv. Ali šta kada upala postane hronična, a bol neizdrživ?

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktor Ivan Baljošević, otorinolaringolog Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", istakao je da je upala srenjeg uha posledica infekcije upale gornjih disajnih puteva. Počinje kao blaga kijavica koja se veoma brzo, već posle 24 časa komplikuje u jednu mnogo težu infekciju. Praćena je intenzivnim bolom u uhu, temperaturom, glavoboljom i nagluvošću sa te strane. Obično je viđamo kod dece predškolskog uzrasta.

Sama upala srednjeg uha je jedna uobičajena infekcija za dečji uzrast i računa se da sva deca na planeti zemlji do uzrasta od tri godine, bar jednom imaju upalu uha.

Sezona upale uha počinje u septembru, i završava se u aprilu.

Prvi simptomi upale uha

„Prvi simptom je intenzivan, jak bol u ušima, u predelu ušne školjke i na toj strani glave. Kao prvu pomoć treba primeniti tople suve obloge sa toplom pelenom koju treba postaviti na ušnu školjku. Dati neki lek protiv bolova i sačekati jutro", napominje doktor.

Ističe da komplikacije kod upale srednjeg uha mogu da se jave naročito kod dece mlađe od dve godine. Sve one mogu da se saniraju datom antibiotskom terapijom.

"Jedan od znakova da se nešto pogoršava jesu učestale upale uha, to su tri upale za šest meseci. Tada treba obratiti pažnju da li je potrebno ukloniti hirurški treći krajnik", istakao je otorinolaringolog Ivan Baljošević.

Dodaje da se operacije rade tokom cele godine, ali najviše u jesen i zimu, jer su tada i najčešće infekcije.

Inače, ne preporučuju se štapići za uši, jer to je samo način da povredite svoje uho i taj nežni ušni kanal. Preporučuje se čišćenje peškirom posle kupanja.

Kako se zaštititi od upale sinusa

„Upala sinusa nastaje kao posledica rashlađenja, ako mnogo vremena provodimo na promaji ili na jakom vetru, dolazi do zapušenog nosa. Sinusi su šupljine u kostima lobanje koje su povezane sa nosem. Sve infekcije koje idu u nos prelivaju se u sinuse. Preporuka je mirovanje i kapi za nos", istakao je doktor Ivan Baljošević.

Ističe da je sprej na bazi maslinovog ulja prirodni lek za nos, pa ga treba koristiti. Koristi se vekovima u terapiji.

Kako sprečiti dobijanje upale uha

„Koristiti slane rastvore na bazi morske vode, za toaletu nosa, nikako ne treba ispirati nos špricem", napomenuo je otorinolaringolog Ivan Baljošević sa Instituta za majku i dete.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво