Читај ми!

Cvetanje ambrozije počinje, ujedno i problemi onih koji su alergični

Čak trećina stanovništva u Srbiji pati od nekog oblika alergije. Od 26 alergenih vrsta biljaka koje se prate, ambrozija je najagresivnija. Sredinom avgusta počinje njeno cvetanje, kao i zdravstveni problemi onih koji su alergični i traju do duboko u jesen.

Do sredine prošlog veka ambrozije u našim krajevima nije bilo. Stigla je iz Amerike, a poslednje dve godine zabeležena je najveća koncentracija polena tog korova od kada se meri. Uzorci iz urbanih sredina pokazuju da se polen vezuje za čađ, prašinu i ostale aerozagađivače, što stvara dodatne zdravstvene probleme.

„Ako je veća količina polena kao alergena udahnuta onda će alergijska reakcija biti svakako jača. Zagađenje još dodatno, osim ugljen-dioksida, sa iritacijom disajnih puteva nju čini još osetljivijom. Sluzokoža bude zapaljena, otečena. Onda ona nema dobre mehanizme odbrane i samim tim jeste lakši nastanak infekcije, i to naravno, češće virusne nego bakterijske infekcije", objašnjava prof. dr Branislava Milenković pulmolog.

Koncentracija polena meri se na 25 lokacija u Srbiji. Podaci sa mernih mesta Agencije za zaštitu životne sredine mogu se pratiti na aplikacijama Polen Srbije i xEco Polen.

xEco Polen aplikacija koju sam razvio na jednostavan način pokazuje na svakoj lokaciji na kojoj se korisnik nalazi koje su trenutne koncentracije i koji su dominatni alergeni u vazduhu. Aplikacija koristi podatke sa portala otvorenih podataka Vlade Republike Srbije“, navodi mr Dejan Lekić autor aplikacije.

Beograd je ove godine izdvojio 148 miliona dinara za uništavanje ambrozije. Uništava se uglavnom košenjem i hemijskim putem.

„Ove godine je plan da se na oko 3.000 hektara uradi mapiranje. U tom strateškom planu 9.000 hektara bi bio neki cilj da su to površine na kojima ćemo uraditi monitoring i mapiranje. Što se tiče samog uništavanja ove godine očekujemo da ćemo uništiti ambroziju na 30 odsto više površina nego prethodne godine“, napominje prof. dr Zoran Radojičić gradonačelnik Beograda.

Jedna biljka ambrozije proizvede više milijardi polenovih zrna koje vetar nosi i do 100 kilometara, a seme te biljke može da opstane u zemljištu i do 40 godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара