Читај ми!

Dojenje je hrana, ako odrasli mogu da jedu na javnom mestu, zašto ne mogu bebe

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava od 1. do 7. avgusta u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Međutim, još uvek vlada predrasuda da dete ne treba dojiti duže od godinu dana, jer će navodno imati psihičke posledice, kao i da mleko posle godinu dana više nije kvalitetno.

Prvenstveno kao dula i neko ko se bavi emotivnom i fizičkom podrškom ženama tokom trudnoće, na samom porođaju, ali i u periodu nakon bebinog rođenja, Marijana Gnjatić, gostujući u Beogradskoj hnonici, naglašava da je važno da majke znaju da vodeće svetske zdravstvene ustanove, poput Svetske zdravstvene organizacije, Američke akademije pedijatara, Unicef, preporučuju dojenje ne samo godinu dana, već minimum dve godine i više.

„La leće liga“ kao jedna od vodećih organizacija koja podržava mame koje doje, predlaže da mame doje bebu onoliko dugo koliko ono želi.

„Teško je mami kojoj je to prvo dete da se izbori sa uticajem okoline. Međutim, ono što ona treba je da kaže je da je to njena stvar. Znači, apsolutno je to njena i bebina stvar“, naglašava Marijana Gnjatić.

Takođe, dodaje sagovornica Ane Manojlović, majčino mleko zadržava svoje nutritivne vrednosti i dete kroz mleko i dalje dobija veliku količinu potrebnih i vitamina, i minerala, i proteina na dnevnom nivou.

„Dojenje, ujedno, zadovoljava i emotivne potrebe deteta i mnogo je lakše smiriti dete tako što ćemo mu dati da doji, a ne pokušavati verbalno da ga umirimo“, napominje dula.

Nije sramota dojiti dete u kafiću, parku, tržnom centru jer svi znamo da je dojenje hrana, ali je isto tako i emotivna podrška, bliskost i povezanost.

„Ako mi kao odrasli sve to možemo da pokazujemo na javnom mestu, onda apsolutno svaka mama sa svojom bebom i sa svojim detetom ima pravo da to radi na javnom mestu“, naglašava gošća Beogradske hronike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара