Читај ми!

Može li sprej za usta na bazi kanabisa da uništi tumor na mozgu

Prva studija u svetu u kojoj se testira dejstvo spreja na bazi kanabisa na tumore mozga pokušaće da otkrije da li lek sativeks u kombinaciji sa hemoterapijom može da pomogne u lečenju glioblastoma.

Dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka i britanski zdravstveni sistem NHS spremaju se da istraže da li sprej za usta na bazi kanabisa može lečiti tumore mozga i pomoći pacijentima da žive duže, piše Gardijan.

Lekari će pacijentima širom Velike Britanije kod kojih se glioblastom vraćao dati lek, poznat pod nazivom sativeks, zajedno sa lekom za hemoterapiju – temozolomidom.

U ovom kliničkom ispitivanju cilj je da se opisanom kombinovanom terapijom ubiju ćelije raka. To će biti prva takva studija u svetu.

Glioblastom je najčešći, najagresivniji i teško izlečiv oblik tumora na mozgu koji se skoro uvek vraća, uprkos tome što se u lečenju koriste sve dostupne metode – hirurgija, radioterapija i hemoterapija.

Nakon dijagnoze u proseku se živi 12 do 18 meseci, dok pacijenti kod kojih je potvrđeno da se glioblastom vratio žive samo 10 meseci.

Sativeks se već daje osobama kojima je potvrđena multipla skleroza čije se stanje nije poboljšalo uprkos lečenju, kako bi se smanjila njihova spastičnost, to jest učestalo nevoljno grčenje mišića ili povećan mišićni tonus (zgrčenost). To je jedan od tri leka na bazi kanabisa koji imaju dozvolu NHS-a za upotrebu u Velikoj Britaniji.

„Mislimo da sativeks može da usmrti ćelije tumora glioblastoma i da može biti posebno efikasan kada se daje sa temozolomidom, pa može povećati efekte hemoterapije u zaustavljanju rasta tumora, omogućavajući pacijentima da žive duže. To je ono što želimo da testiramo u studiji“, rekla je Susan Šort, profesorka kliničke onkologije i neuroonkologije na Univerzitetu u Lidsu i vođa istraživačkog tima.

U planu je da se početkom sledeće godine testiranje terapije izvede na 232 pacijenta iz najmanje 15 bolnica iz svih krajeva Velike Britanije. Dve trećine će dobiti sativeks i temozolomid, dok će preostala trećina učesnika studije dobiti lekove za hemoterapiju i placebo.

Sativeks sadrži jednake količine dva kanabinoida koji mogu pomoći u smanjenju bola, upale i anksioznosti bez izazivanja psihoaktivnih efekata.

„Nadamo se da bi ovo ispitivanje moglo da otvoriti put za dugo očekivanu pomoć koja bi pacijentima sa glioblastomom mogao da pruži dragocene dodatne mesece života“, rekao je dr Dejvid Dženkinson, izvršni direktor britanske humanitarne organizacije za borbu protiv tumora na mozgu "Brain Tumour Charity" koja će finansijski podržati testiranje.

„Znamo da u našoj zajednici postoji veliko interesovanje za potencijalni učinak kanabinoida u lečenju glioblastoma i zaista smo uzbuđeni što bi ovo prvo svetsko ispitivanje, ovde u Velikoj Britaniji moglo pomoći da se brže dođe do tih odgovora“, istakao je Dženkinson.

Testiranje prati raniju studiju, koja je bila prva faza ispitivanja u kojoj je proveravana bezbednost kombinovanja sativeksa i temozolomida, a obuhvatila je 27 pacijenata.

Novo, trogodišnje ispitivanje, razmotriće i bezbednost te kombinovane terapije i uticaj koji ima na tok bolesti, kvalitet i dužinu života pacijenata. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара