Читај ми!

Prvi put u Srbiji kod deteta laparaskopski odstranjen tumor nadbubrežne žlezde

Prvi put tim lekara je laparoskopskom metodom operisao redak tumor nadbubrežne žlezde kod deteta. Taj operativni metod se već godinama koristi kod operisanja odraslih osoba, a sada će biti uobičajen način otklanjanja retkog tumora i u dečjem uzrastu. Devojčica se, kažu lekari, oseća dobro i uskoro će biti puštena na kućno lečenje.

Pre nešto više od mesec dana dvanaestogodišnjoj devojčici dijagnostifikovan je redak tumor nadbubrežne žlezde. Ona je danas dobro, a feohromocitom je pre nekoliko dana uklonjen najsavremenijom metodom – laparaskopski.

To znači da su rez na stomaku dužine od oko 20 centimetara zamenila 3 reza od svega 1 centimetar. Kapiten u sali dr Milan Jovanović na odraslima godišnje uradi oko 15 takvih zahvata. Prvi put takvu metodu primenio je u dečjem uzrastu.

„Devojčica se oseća dobro, stabilno je. Koriste se kamere, najsavreminiji instrumenti za operaciju, tako da je moguće izvesti operaciju uz minimalnu traumu tkiva i uz prilično bezbedan i brz način, što doprinosi tome da operacija kraće traje, da su manji skokovi pritiska, da je kraći postoperativni oporavak bude što kraći“, kaže endokrini hirurg Centra za endokrinu hirurgiju KCS, dr Milan Jovanović.

Kratko je trajala operacija, ali je priprema bila znatno duža. Zbog prirode bolesti u to su bili uključeni i dečji endokrinolozi, anesteziolozi, farmakolozi i hirurzi. Najteži zadatak bio je uvođenje u anestiziju, jer se kod ovakve vrste tumora dešava skok pritiska i do 200.

„Feohromocitom se naziva anesteziološkom noćnom morom. Zato što je to za nas izuzetno teško, jer je to tumor koji sekretuje hormone adrenalin i dopamin, a ti hormoni utiču i na krvne sudove, na srce i na ceo organizam. S obzirom na to da je dete pripremano nekoliko nedelja određenim medikamentima, jer da priprema nije postojala, mortalitet je iziuzetno veliki. Sve je prošlo vrlo solidno, naravno bilo je nekoliko skokova i padova pritsika, ali anestiziolozi su uvek spremni“, istakla je prof. dr Dušica Simić, načelnica Odeljenja za anesteziologiju UDK Tiršova.

Spremni su bili i da rade timski, da dele iskustva i znanja.

„Mi smo jednu vrlo složenu operaciju preveli u minimalno invanzivnu operaciju, operaciju koja zateva minimalan boravak u bolnici i to je ogroman benefit za decu, za pacijente, potom za njihoveroditelje, ali i za naše lekare“, objašnjava direktor UDK Tiršova doc. dr Siniša Dučić.

Feohromocitom predstavlja veoma redak tumor, javlja se 1 slučaj na milion stanovnika u opštoj populaciji, a kod dece je još i ređi. Ne otkriva se ni lako, jer se simptomi nisu toliko specifični - skokovi pritiska, lupanje srca, preznojavanje, cvrenilo u licu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво