Читај ми!

Kantarion, snažan prirodni lek sa kojim treba biti oprezan

Kantarion je poznat kao lek za rane i posekotine. Ali, može li da posluži kao antidepresiv i šta treba da znamo da bismo sami napravili ulje od kantariona?

Gostujući u Jutarnjem programu novinar i narodni travar Momčilo Antonijević objasnio je zbog čega je kantarion najpoznatiji prirodni lek za zarastanje rana. To je zbog kombinacije nekoliko sastojaka – eterzida, velikog sadržaja tanina i antiseptičnih esencijalnih ulja. Kantarionovo ulje zbog toga podstiče epitelizaciju.

„Ta njegova moć dolazi do izražaja i ako vam je potrebna pomoć kod hemoroida i pucanja kapilara. Takođe, deluje veoma blagotvorno na nerve pa se mazanje ulja preporučuje i za ljude koji pate od išijasa“, dodaje Antonijević.

Kantarion ima i antidepresivno dejstvo kada se konzumira kao čaj. Crveni pigment u njemu hipericin odgovoran je za taj antidepresivan efekat i može blagotvorno da deluje na blage sezonske depresije.

Treba napomenuti da bi ljudi koji već piju antidepresive trebalo veoma oprezno da koriste kantarion.

Uz recept za pravljenje kantarionovog ulja, Antonijević je pokazao i recept za pravljenje sredstva za izbeljivanje zuba, koje može da pomogne i onima koji imaju problem sa krvarenjem desni.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво