Читај ми!

Streljaštvo je sport, ali i odlična antistres terapija

Sve do prošle godine preovladavalo je uverenje da je stres posledica brzog i napetog života, a sada znamo da je i duga izolacija veoma stresna. Jedan od načina da se oslobodimo napetosti je i streljaštvo.

Ljiljana Zdravković članica je muzičkog benda "The Bite", voditeljka podkasta, ali i redovna posetiteljka streljana.

„Krenulo je tako što sam još kao mlađa imala neverovatni želju, gledajući filmove, serije i FBI agente i one policajce kako kad završe radno vreme odu u streljanu pa izbace negativnu energiju iz sebe, tako sam i ja razmišljala, kad god gledam tako nešto, to i meni treba. Već prvi dan kada sam pucala bilo mi je jasno da je to to“, kaže Ljiljana Zdravković.

Velika zainteresovanost u današnje vreme za ovaj sport uslovilo je i otvaranje streljana u kojima se vežba, ali i uči.

„Korisnici streljane imaju pravo na besplatnu obuku, na taj način ćemo im približiti oružje, kako se koristi i na koji način“, navodi Zoran Komatina, vlasnik streljane.

Zakon o oružju i municiji predviđa da oružje iz kategorije B mogu nabavljati i držati fizička lica koja su punoletna i državljani Republike Srbije. Tu je još nekoliko pravila i propisa.

Obuku za rukovanje vatrenim oružjem sprovode privredni subjekti koji dobiju rešenje MUP-a. U Beogradu dozvolu za obuku poseduje 14 registrovanih streljana.

„Prvi dodir sa oružjem mora u potpunosti biti ispravan na taj način što će svi korisnici oružja naučiti osnovna pravila bezbednog rukovanja“, napominje Komatina.

Prema podacima istraživačkog projekta Smol arms survej (Smal Arms Survey) iz 2017. godine, civilno stanovništvo u Srbiji poseduje više od 2.7 miliona komada vatrenog oružja, i nalazi se, kao i Crna Gora, na samom vrhu svetske liste najnaoružanijih naroda. Na prvom mestu su Sjedinjene Države, a od zemalja Balkana tu su još Bosna i Hercegovina na 11. mestu i Severna Makedonija na 13. mestu.

„Kad pomisliš na oružje, pomisliš na nešto strašno na nešto opasno, ali nije to ideja zapravo. Kada je pucanje napolju na ulici, to je jedna stvar. Kada dođete u streljanu i kada se koncentrišete samo na to što treba da uradite, da se samo koncentrišete na taj metak na tu metu i na tu tišinu u svojoj glavi, to vam daje neki potpuno drugačiji osećaj“, objašnjava Ljiljana Zdravković.

Streljaštvo jeste sport, ali je i delotvorna antistres terapija.

„Mnogo ljudi je danas pod stresom. Korisnici streljana koji dolaze, oni na osnovu tog gađanja koje vrše u samoj streljani oslobađaju hormone endorfina i serotonina, a to su hormoni sreće i na taj način potiskuju hormone stresa“, objašnjava vlasnik streljane.

„Sam taj način na koji se to radi u streljanama, mene to bar oslobađa stresa“, tvrdi Ljiljana.

Poslednjih godina pucanje je postalo veoma popularno. U streljanama posetioci i profesionalci mogu da vežbaju rekreativno i kondiciono gađanje, ali mogu da se organizuju i tim bildinzi, rođendani. Svaka streljana poseduje određeni arsenal oružja.

Budući da je streljaštvo sve popularnije kao antistres terapija ne treba zaboraviti da je to sport i da se često organizuju amaterska i profesionalna takmičenja gde se ističu veštine i znanje, ali se osvajaju i nagrade.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво