Čitaj mi!

Ima ga u žvakama i sladoledu – aditiv E-171 pod znakom pitanja

Evropska komisija predlaže da se zabrani upotreba titanijum dioksida kao aditiva za hranu, koji možemo naći u žvakaćim gumama, sladoledu i sosovima pod oznakom E-171.

Iako ne predstavlja neposredni rizik po zdravlje, Aagencija za sigurnost hrane smatra aditiv E-171 „nesigurnim", a Evropska komisija će predložiti državama članicama da ga zabrane u proizvodnji hrane.

To je supstanca koja se koristi u žvakaćim gumama, sladoledu, mlečnim proizvodima, sosovima, čorbama, i konditorskim proizvodima, a koja je u Francuskoj već zabranjena 2020.

Predlog je iznet nekoliko sati nakon što je Evropska Agencija EFSA ažurirala procenu bezbednosti ovog aditiva, koji se prema savetodavnom telu više ne može smatrati bezbednim.

U svakom slučaju, Komisija naglašava da EFSA nije utvrdila nikakve „preozbiljne" zdravstvene probleme zbog konzumiranja navedene supstance, pa će se o predlogu raspravljati „u narednim nedeljama".

Nutricionisti pozivaju da se ne paniči, jer ne postoji neposredni rizik po zdravlje ako se konzumira proizvod sa ovim aditivom.

Komisija je zatražila od Agencije da ponovo proceni titanijum dioksid u martu 2020. godine.

Savetodavno telo učinilo je taj korak, uzimajući u obzir hiljade objavljenih studija.

Te analize prikupljaju nove podatke i naučna ispitivanja o nanočesticama sadržanim u ovom aditivu, dozvoljenom za upotrebu u Evropi od 2009. godine.

„Zaključili smo da se titanijum dioksid više ne može smatrati sigurnim kao aditiv za hranu. Ključni element u postizanju ovog zaključka je da genotoksičnost nakon konzumacije čestica titanijum dioksida ne može biti isključena. Posle konzumiranja, apsorpcija čestica ovog aditiva je mala, ali se one mogu akumulirati u telu“, naveo je Maged Hunes, predsednik  Tehničke komisije za aditive i arome u hrani pri EFSA.

Genotoksičnost se odnosi na sposobnost hemikalije da ošteti DNK, genetski materijal ćelija.

Budući da to može dovesti do kancerogenih efekata, neophodno je proceniti mogući genotoksični efekat supstance kako bi se utvrdila njena bezbednost.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">