Koliko znači stisak ruke – pokazuje nam novi izum medicinskih sestara

Medicinski radnici kreirali su tople gumene rukavice koje na jednostavan, ali i jedinstven način pomažu pacijentima koji su izolaciji zbog kovida 19.

Izum je podsetnik da medicinske sestre stvarno znaju najbolje šta pacijentima stvarno treba.

Na fotografiji koja se deli na društvenim mrežama, vidi se ruka jedne pacijentkinje koja boluje od kovida 19, na čiju ruku je položena druga „ruka", napravljena tako da pruži osećaj topline i podrške koji u stresnim situacijama pruža ljudski dodir. 

U situaciji pandemije, kada su posete pacijentima nemoguće, kao ni lični kontakti, rukavice napunjene toplom vodom oponašaju ljudsku ruku.

Čak je i dr Tedros Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, bio nadahnut ovim izumom i na Tviteru napisao da se „divi zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji pdbrane od koronavirusa i koji uspevaju da smisle načine kako bi njihovim pacijentima olakšali stanje".

Medicinska sestra Semej Araužo Kunja, prva je na društvenim mrežama podelila fotografiju takozvane božje ruke, uz komentar da je ona koristi, kako bi pacijenti osetili brigu i naklonost osoblja, dok ujedno, ova rukavica zagreva ekstremitete onih koji su intubirani.

Sestra Kunja je napravila i počela da koristi rukavice pošto je u uputstvu za negu videla da se preporučuje zagrevanje ruku.

Ideja je zapravo potekla od medicinske sestre Lidijane Melo, koja radi u bolnici u severnom delu Rija de Žaneira, i kojoj je teško išlo zagrevanje ruku kod pacijenata oblogama od pamuka, jer je imala problem da im izmeri saturaciju.

Razmišljala je kako da reši problem, i došla na ideju da hirurške rukavice puni toplom vodom. Sada je ta ideja iskorišćena sa ciljem da se kovid-pacijenti ne osećaju usamljeno, a svi znamo koliko znači držanje za ruku u teškim situacijama.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво