Ko sagoreva više kalorija, kancelarijski službenik ili lovac u Africi

Iako mnogi u industriji fitnesa svu krivicu svaljuju na sedelački način života koji preovladava u industrijalizovanim zemljama širom sveta, ispostavilo se, da čak i lovci-sakupljači koji vode najaktivniji način života, zapravo ne sagorevaju ništa više kalorija.

Evolucioni antropolog i profesor na Univerzitetu Djuk, Herman Poncer je proveo 10 godina proučavajući metabolizam različitih grupa ljudi širom sveta, od maratonaca, prosečnih kancelarijskih radnika do pripadnike plemena Hadza u Tanzaniji, lovaca-sakupljača koji ne koriste električnu energiju, piše Raša tudej.

Članovi ovog plemena svakodnevno idu u lov na zebre i antilope ili u sakupljanje bobica, voća i krtola kako bi se prehranili.

Mada će neko pomisliti da je ovo savrišen način života koji pomaže u sagorevanju kalorija, posebno u poređenju sa osobama koje svakog dana sede u kancelariji od devet do pet, evolucioni biolog kaže drugačije.

Prema profesoru Ponceru pripadnici plemena Hadza ne sagorevaju više energije tokom dana od „sedećih“ stanovnika Evrope, Severne Amerike i Azije, već, kako navodi u svom nedavno objavljenom radu, u svim populacijama ukupna stopa sagorevanja kalorija je približno ista.

Razlog tome je što svaki proces u ljudskom telu, veliki ili mali, zahteva energiju u obliku kalorija. Poncer je izračunao čak i koliko energije troši svaki otkucaj našeg srca.

„Naši metabolički motori nisu stvarani milionima godina evolucije da bi nam garantovali da ćemo imati telo spremno za bikini“, napominje profesor Poncer i dodaje da je umesto toga ljudski metabolizam projektovan tako da zadrži sve dragocene kalorije kako bi se prilagodio svim promenama, bilo važbanju, bilo dijetama, što mnogi i previše dobro znaju iz ličnog iskustva.

Iako svako od nas može da „šokira“ svoj metabolizam povećanom aktivnošću ili drastičnim ograničenjem unosa kalorija, metabolizam će na kraju uspostaviti ravnotežu i vratiti na svoju osnovnu liniju kako bi zagarantovao dovoljno energije potrebne za normalno funkcionisanje celog organizma.

Profesor Poncer naglašava da iako Hadze ne sagorevaju više kalorija nego drugi narodi sveta, njihov način života ih čuva od pojave različitih kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Poput svih nutricionista širom sveta, profesor ponavlja da se ne možemo zaštititi od liših navika u ishrani, bar ne zauvek, kao i da samo vežbanje nije dovoljno da bi čovek ostao zdrav.

„Na kraju dana, naša težina je odraz unetih kalorija naspram utrošenih kalorija – a promeniti količinu kalorija koju sagorevamo tokom dana je veoma teško promeniti“, naglašava profresor Poncer.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво