Читај ми!

Suplementi su dodatak ishrani, nisu zamena za pravilnu ishranu

Istraživanja kod nas, ali i u svetu pokazuju da smo uglavnom deficitarni sa većinom vitamina i minerala pre svega zato što imamo neredovnu ishranu. Na osnovu svega toga lako je zaključiti da postoji razlog za suplementaciju. Kao što im i ime govori, to su dodaci u ishrani, a ne zamena za pravilnu ishranu.

Vitamini D i C se preporučuju ne samo zdravima već i pacijentima koji su oboleli od kovida 19 se daju određene doze zato što imaju terapijski efekat. Razlog je pre svega u tome što je za ova dva vitamina dokazano i to iz više uglova da imaju dejstvo na naš imuni sistem, naglašava gošća Jutarnjeg programa, doktorka Marijana Anđelković, nutricionista, osnivač Centra za sportsku ishranu i suplementaciju.

„Dokazano je da imaju antioskidativno delovanje, da nas štite od nekih slobodnih radikala. Za vitamin D da sve više učestvuje u razvoju našeg imuniteta i svake ćelije u našem organizmu, a slično je i sa vitaminom C“, ističe dr Anđelković.

Svaki vitamin i mineral ima svoj preporučeni dnevni unos. Mi to uglavnom unesemo putem hrane, a postoje i suplementi. Postoje ljudi, mada su možda retki, koji vode računa o svojoj ishrani i koji unose dovoljno vitamina putem hrane. I oni ne treba da koriste suplemente, napominje nutricionistkinja.

Međutim, istraživanja kod nas, ali i u svetu pokazuju da smo uglavnom deficitarni sa većinom vitamina i minerala pre svega zato što imamo neredovnu ishranu, nepravilnu, što i u toj hrani koju unosimo postavlja se pitanje koliko smo vitamina i minerala uneli. Tu je i termička obrada hrane koja uništava vitamine i minerale u namirnicama. Potom, postavlja se i pitanje kako je naš organizam sve to apsorbovao, i tako dalje.

„Istraživanje koje je kod nas sprovedeno pre par godina pokazuje da oko 60 odsto populacije ima deficit vitamina D, jer ga putem ishrane ne unosimo dovoljno. Mleko i mlečne proizvode još i unosimo, ali ribu, morske plodove, orašaste plodove, neke vrste povrća slabije unosimo. Pored toga, nedostaje nam i tih 15 minuta provedenih na suncu svakoga dana minimum, kako bi vitamin D mogao da se metaboliše“, dodaje gošća Jutarnjeg programa.

Dodatak, ne zamena za pravilnu ishranu

Na osnovu svega toga lako je zaključiti da postoji razlog za suplementaciju. Kao što im i ime govori, to su dodaci u ishrani, a ne zamena za pravilnu ishranu.

Postoje grupe namirnica koje omogućavaju da se svi ovi vitamini unesu putem hrane. Ljudi koji su zbog kovida 19 izgubili čulo mirisa i ukusa dobijaju suplemente, ali to ne znači da ne treba da vode računa i o svojoj ishrani.

„Oni koji su se oporavili od bolesti, njima se savetuje takozvana balansirana ishrana. To znači da u svojoj ishrani imaju što više voća i povrća, jer je to pre svega izvor vitamina i minerala. Zatim, mleko i mlečne proizvode zbog kalcijuma i vitamina D. I bilo bi dobro, takođe zbog vitamina D, ali i drugih, da ne jedu samo crveno meso, već i ribu i neke morske plodove“, objašnjava nutricionistkinja.

Dobro obavešteni vegani uvek koriste suplemente. Oni su najdeficitarniji sa proteinima i određenom grupom vitamina, kao što su B12 ili kalcijum ukoliko ne piju mleko.

Pravilna ishrana ne sprečava bolest

Ipak, nauka kaže da ne postoji obrazac ishrane koji će nam omogućiti da izbegnemo zaražavanje koronavirusom, niti obrazac ishrane koji će značajno uticati na tok bolesti. Postoji samo ono što nam može pomoći da poboljšamo imunitet.

„Mediteranska dijeta je već četvrtu godinu zaredom proglašena za najbolju dijetu na svetu od strane medicinskih stručnjaka i nutricionista i to je način ishrane koji se naziva umerenim“, naglašava doktorka Anđelković.

Mnogo voća, povrća, žitarica, orašasti plodovi, riba, maslinovo ulje. Znači, više nezasićenih msnih kiselina jer one deluju antiinflamatorno i vi pomažete svome organizmu da se izbori sa infekcijom ako dođe do nje.

Kako se unose suplementi?

Liposolubni vitamini koji se rastvaraju u mastima, njih je najbolje uneti u toku obroka uz hranu. To je na primer vitamin D ukoliko nisu upakovani u uljani rastvor.

Hidrosolobni vitamini koji se rastvaraju u vodi, a to su svi vitamini B kompleksa i vitamin C, ne postoji tačan vremenski period kada ih treba unositi, već se savetuje da svako napravi neku svoju rutinu uzimanja suplemenata.

Idealno bi bilo kada bi svako mogao da odredi, makar za ove osnovne vitamine, kolika mu je koncentracija u krvi, pa da se suplementira. I onda ima mogućnost da proveri stanje pre i posle suplementacije.

„Za druge vitamine i minerale, ukoliko smo svesni da se loše i neredovno hranimo, onda multivitamini ne bi bili loša kombinacija. Stručnjaci ih ne preporučuju jer kad imate svega po malo, na kraju je pitanje je šta ste uopšte uneli. Uvek je bolje ciljano uzimati po jedan vitamin ili mineral“, kaže na kraju gostovanja dr Marijana Anđelković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво