Читај ми!

Crvena kraljica zdravlja - cvekla

Neretko kvrgava i sa pomalo prljavštine, odnosno zemlje po sebi, cvekla ne deluje uvek privlačno. Ipak, ovo povrće krije mnogo toga korisnog za naše zdravlje.

„Cvekla je posebna, i retkost je da neko povrće kao što je cvekla ima toliko široku lepezu hranljivih sastojaka i antioksidanata", rekla je nutricionistkinja Kamil Skoda. 

A uz pravilnu pripremu, cvekla takođe može biti iznenađujuće ukusna.

Boju cvekla dobija od betalaina, koji sadrži antioksidante.

Antioksidanti su prirodna jedinjenja koja štite vaše ćelije od oštećenja.

Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, raka ili drugih bolesti.

Cvekla ima i protivupalna svojstva, navode stručnjaci, a blagotvorna je za one koji imaju probleme sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, astmom i gojaznošću.

Cvekla poseduje i vlakna koja mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, održavanju zdrave težine, smanjenju holesterola.

„Cvekla sadrži i nitrate koji pomažu u širenju krvnih sudova a to može pomoći kod krvnog pritiska, i povoljno uticati na rad mozga", dodala je Skoda.

„Kada je reč o vitaminima i mineralima, cvekla je dobar izvor folata, vitamina B koji je posebno važan tokom trudnoće. Takođe je dobar izvor kalijuma, magnezijuma i vitamina C", objašnjava Skoda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво