Читај ми!

Deci mlađoj od dve godine ne treba davati slatkiše i kolače – savetuju američki dijetolozi

Novo izdanje Dijetetskih smernica za Amerikance za narednih pet godina ovog puta su uključile savete u ishrani od rođenja, tako da roditelji sada imaju više razloga da kažu ne slatkišima, dok su uputstva za odrasle ostala uglavnom ista.

Upravo objavljene Dijetetske smernice 2020-2025 američkih saveznih zdravstvenih vlasti, prvi put daju savete o ishrani beba i male dece.

Po ovim preporukama, novorođenčad bi trebalo da se hrane isključivo majčinim mlekom u prvih šest meseci života, a u ishrani dece mlađe od dve godine ne treba dodavati šećer.

„Nikada nije prerano da se počne“, kaže je Barbara Šniman, nutricionistkinja sa kalifornijskog Univerziteta u Dejvisu, „I u najranijem dobu morate voditi računa o svakom zalogaju“.

Kako bi se zdravo hranile u trodnoći i doprinele kognitivnom razvoju svojih potomaka, trudnice i dojilje, čak i one žene koje planiraju da ostanu u drugom stanjeu, trebalo bi što više u svoju ishranu da uključe morske plodove bogate omega-2 masnim kiselinama (samo da nije prepuna teških metala).

Ipak, nove smernice za odrasle ne uključuju dve ključne preporuke naučnika koji su pripremali ove smernice.

Njihove preporuke o ogrničenju unosa dodatnog šećera na šest odsto ukupnog unosa kalorija, kao i da unos alkohola treba ograničiti samo na jedno piće dnevno.

Umesto toga, objavljene smernice zadržale su prethodne preporuke: ograničiti unos šećera na 10 odsto dnevnog unosa posle druge godine, a muškarci bi trebalo da ograniče alkohol najviše na dva pića dnevno - dvostruko više nego što se savetuje ženama.

„Mislim da nismo završili sa alkoholom“, napomenula je dr Šniman, koja je predsedavala odborom koji je dao preporuke vladi. „Moramo još mnogo toga da naučimo“.

Prehrambene smernice svakih pet godina izdaju Odeljenje za poljoprivredu i Odeljenje za zdravstvo i ljudske resurse.

Ove preporuke se koriste prilikom utvrđivanja standarda prehrambenih standarda proizvođača hrane kao i komponovanja obroka u đačkim menzama.

Uprkos tome što su pripremljene i izdate tokom pandemije koronavirusa, nove smernice ne upućuju na prehrambene izazove koje je donela ova godina.

Preporuke savetodavnog odbora u vezi sa unosom alkohola i šećera kod odraslih date su u nastojanju da se umanji visoka stopa gojaznih u Sjedinjenim Državama, s obzirom na to da je prekomerna težina direktno povezana sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom tipa dva, kao i povećanim rizikom od nastanka teških komplikacija kod obolelih od kovida-19.

Preporučuje se kao i do sada da u ishrani bude više povrća, voća, mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova, morskih plodova, mleka i mlečnih proizvoda sa manjim procentom masti i nemasnog mesa.

Amerikancima se takođe savetuje da smanje unos kalorija, šećera, soli, zasićenih masti i alkohola.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије