Uticaj kovid-19 na ginekologiju i akušerstvo, tema beogradskog kongresa

Pandemija ne sme da ugrozi razvoj svih grana medicine, što pokazuje 17. Međunarodni kongres ginekologa i opstetičara koji se od 3. do 5 decembra održava onlajn iz Beograda.

Ovogodišnji 17. Međunarodni kongres Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske je, u skladu sa epidemiološkom situacijom i aktuelnim preporukama Vlade Republike Srbije, realizovan online.

Posebno smo ponosni što je kongres zvanično podržan od strane Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara (FIGO), najveće i najznačajnije asocijacije ginekologa i akušera u svetu.

Od kada se svet našao u pandemiji kovid-19, kao profesija suočili smo se sa jednim od najvećih izazova u skorijoj istoriji. Morali smo brzo da učimo i da se prilagođavamo novim okolnostima. 

Vremena velikih iskušenja nas čine boljima i teraju nas da izvučemo najviše iz sebe. Kao profesija, potrudili smo se da damo svoj doprinos u dosadašnjoj borbi protiv pandemije i održimo bezbedne uslove za brigu o trudnoći i donošenje novorođenčadi na svet.

Ponosni smo što ovogodišnji kongres predstavlja deo velike proslave obeležavanja 100 godina rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, najstarijeg medicinskog fakulteta u ovom delu Evrope. Prvo predavanje na Medicinskom fakultetu je održano 9. decembra 1923. godine.

Pored FIGO-a i Medicinskog fakulteta, Kongres su podržali Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti i Klinički centar Srbije, ustanove od najvišeg značaja za zdravstveni sistem Srbije.

Tokom 17. Međunarodnog kongresa UGOSCGRS slušaoci će imati prilike da čuju oko 120 predavača iz 26 zemalja među kojima su Ujedinjeno kraljevstvo, Sjedinjene američke države, Rusija, Bolivija, Indija, Liban, Italija, Portugal, Austrija, Nemačka, Izrael, Grčka, Kipar, UAE, Francuska, Belgija, Holandija, kao i susedi iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, kao i država konstitutivnih članica Udruženja. 

Mnogi od predavača su predsednici vodećih svetskih i evropskih stručnih udruženja. Tokom predstojeća 3 dana predavači će u 22 sesije nesebično deliti svoja znanja, razmišljanja i ideje.

Naše Udruženje je uvek požrtvovano radilo na uspostavljanju i učvršćivanju saradnje sa kolegama iz okruženja i sveta. Aktuelna pandemija je dodatno ukazala na značaj udruživanja stručnih i naučnih napora, regionalne i međunarodne saradnje, za razvoj medicine uopšte, kao i ginekologije i akušerstva kao struke. Unapređivanje reproduktivnog zdravlja je svojevrsno ulaganje u budućnost.

UGOSCGRS je član punopravni član FIGO-a i aktivno učestvuje u aktivnostima FIGO-a, sa iskrenom željom da i u budućnosti doprinosi radu ove velike i značajne ogranizacije. 

Kako je Kongres podržan od strane FIGO-a, počastvovani smo da nam u okviru dve posebne FIGO "zum" sesije predavanja održe predsednik FIGO-a Prof. Karlos Fuktner, potpredsednik FIGO-a Prof. Fajsal el Kak, naredni izabrani predsednik FIGO-a Prof. Džini Konri, izvršni direktor FIGO-a Prof. Meri En Lumsden, generalni sekretar FIGO-a Prof. Lesli Regan, kao i prethodni predsednici FIGO-a Prof. Čitaranđan Purandare i Prof. Sabaratnam Arulkumaran.

Učešće ovako velikog broja najpoznatijih imena i vodećih svetskih stručnjaka u različitim oblastima ginekologije i akušerstva je svojevrsno priznanje srpskoj ginekologiji i akušerstvu i potvrda da je u svetu prepoznat značaj naših višegodišnjih napora da podignemo nivo naše profesije.

Program kongresa obuhvata novine iz ginekologije, akušerstva, perinatologije, ginekološke onkologije, vantelesne oplodnje i infertiliteta, uroginekologije i minimalno invazivne hirurgije, kao i dve sesije posvećene različitim temama u vezi sa pandemijom kovid-19 koje predstavljaju neposredna iskustva kolega koji direktno učestvuju u ovoj velikoj borbi koja još uvek traje.

Želja nam je da ovim Kongresom damo značajan prilog i podsticaj za dalje istraživanje, kao i svakodnevnu praksu.

Autor je predsednik udruženja ginekologa i opstetičara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво