Читај ми!

Tumor jajnika može da se „nanjuši“ preko daha

„Elektronski nos“, aparat koji je već testiran za otkrivanje raka prostate dao je zadovoljavajuće rezultate u otkrivanju tumora jajnika. Rezultati istraživanja koje su vodili Nacionalni Institut za tumore i Državni univerzitet u Milanu, objavljeni su u naučnom časopisu "Cancers".

Ova vrsta raka je još uvek često smrtonosna jer se kasno otkriva s obzirom da na samom početku ne daje neke posebne simptome a kada se otkrije često je kasno jer je već metastazirao na ostale organe, ali su italijanski istraživači testirali ovaj novi metod kojim se putem mirisa daha može otkriti da li žena ima ovaj zloćudni tumor ili ne.

Mnogi eskperimenti su pokazali da zdrave ćelije imaju drugačiji miris od bolesnih. To je skoro neprimetna promena, ali se oseća na samom početku bolesti i omogućava da se odmah interveniše čime se sprečava da se bolest razvije. Na ovaj način je otkriveno da je njuh pasa u stanju da preko mirisa urina otkrije karcinom prostate u početnom stadijumu.

Frančesko Raspaljezi, direktor Odeljenja za ginekološku onkologiju Nacionalnog Instituta za tumore u Milanu i prvi autor objavljenog istraživanja rekao je za list Korijere dela Sera prisustvo tumora dovodi do serije promena u metabolizmu čemu sledi oslobađanje isparljivih organskih supstanci.

„To su praktično tragovi bolesti sadržani u dahu u obliku isparljivih molekula. Elektični nos nam pomaže da primetimo prisustvo ovih supstanci u dahu žena koje imaju rak jajnika i koji je na ovaj način moguće otkriti. Naše istraživanje je dalo obećavajuće rezultate za rano otkrivanje tumora koji nas navode da i dalje istražujemo“, ističe Raspaljezi.

Ovo istraživanje, koje je trajalo 13 meseci, sproveli su milanski istraživači na 251 ženi koje su bile podeljene na tri grupe – 86 žena je imalo karcinom jajnika, 57 je benigne tumore a 114 je bilo zdravo.

„Test je uspeo da identifikuje sve pacijentkinje koji su imali tumor na jajniku i iz tog razloga verujemo da 'e-nose' (to je za sada naziv testa) može biti korisna i neinvazivna tehnika za otkrivanje tumora na jajnicima“, objasnio je Raspaljezi.

Suzana Burati, profesorka na Odeljenju za nuticionizam, hranu i ambijent Univerziteta u Milanu napomenula je da je elektronski nos instrument koji obuhvata seriju nespecifičnih hemijskih senzora koji su u stanju da na reverzibilni način reaguju na isparljive supstance generišući signale koji se odmah prikupljaju i obrađuju pomoću određenog softvera, kako bi se dobio tipičan „olfaktorni otisak“ onoga što se analizira.

U Italiji je 2019. godine 5.300 žena dobilo dijagnozu karcinoma jajnika, od kojih 40 odsto pacijentkinja je još uvek u životu i nakon pet godina od dijagnoze u odnosu na 80 odsto koje prežive rak grudi.

Istraživači ukazuju na to da žene između 50 i 56 godina (najčešća dob obolelih) moraju da obrate pažnju na simptome koji traju sedmicama kao što su sitost iako nisu ništa jele, nadutost stomaka, presecanje u donjem delu stomaka, česta potreba za odlaskom u toalet, povremena krvarenja, zatvor ili dijareja.

Raspaljezi je dodao i da je cilj da se nađe novi, efikasni test koji će imati visok senzibilitet (bar oko 80 odsto) i druge specifičnosti koje bi trebalo da daju blizu 100 odsto uspešnosti te i da se nadaju da će "elektronsi nos" biti upravo taj test.

"Sada kada znamo da prepoznamo tragove bolesti u dahu, moramo da identifikujemo tačnu prirodu isparljivih jedinjenja, koji mogu biti korisni markeri za rano otkrivanje ove neoplazije", zaključuje Raspaljezi.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво