Čitaj mi!

Hrana za brisanje posledica stresa

Masaža, opuštanje u kadi prepunoj pene, slušanje umirujuće muzike, miris lavande i meditacija najpre nam padaju na pamet kada je reč o borbi protiv stresa, ali dobrim odabirom namirnica koje nam se nalaze na tanjiru takođe možemo pomoći svom organizmu da izađe na kraj sa stresorima.

Malo je onih koji mogu da kažu da im svakodnevni raspored nije toliko pretrpan obavezama, a život brigama i problemima da na počinak odlaze rasterećeni.

Nivo stresa ne bi smeo da bude previsok tokom dužih perioda jer može ugroziti i mentalno i fizičko stanje čoveka, a zdravstveni problemi koji se sa njim dovode u vezu kreću se od dijabetesa i raznih bolesti srca i krvnih sudova pa sve do depresije. 

Ukoliko nemate vremena za masaže, opuštanje u kadi prepunoj pene i druge poznate distres metode, nutricionisti podsećaju da se hranom takođe može boriti protiv nagomilane napetosti.

Na trpezi bi, zbog toga, trebalo da imate što češće proizvode od celog zrna umesto mafina, kolača, krofni od belog brašna za kojima često posegnemo kada nam je potrebna uteha.

Razlog za to leži u brzom ispuštanju serotonina, to jest hormona sreće, nakon konzumiranja ugljenih hidrata tog tipa. 

No, mnogo bolje je uneti ugljene hidrate koji su od celog zrna poput ovsene kaše, kokica (bez masnih i kaloričnih preliva i previše soli) i integralnog pirinča. 

Bez dodatnih komplikacija i opasnosti po zdravlje osećaćete se odlično.

Sposobnost crne čokolade, odnosno one sa velikim sadržajem kakao putera i delova, da ugodi čulima dovoljna je da znatno spusti nivo stresa.

Međutim, i na hemijskom nivou ona radi dosta toga – određeni sastojci crne čokolade mogu da učine da se nivo hormona stresa u krvi smanji.

Slične „moći“ ima i magnezijum kojim je bogata ova zdrava poslastica.

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama odličan je saveznik. Ove masnoće snižavaju nivo stresa, a jedna od njihovih glavnih uloga je uklanjanje loših efekata stresa na mentalno zdravlje.

Sardine, tunjevina, losos i haringa samo su neke vrste riba sa obiljem masnoća koje treba unositi redovno. 

Takođe, omega 3 masne kiseline mogu se naći i u orašastim plodovima i semenkama pa se u zdravoj hrani opremite bademom, indijskim orahom, pistaćima, semenkama susama, bundeve suncokreta i lana. 

Osim izuzetno korisnih masnoća unećete u organizam i neke vitamine B grupe, te dodatno pomoći imunom sistemu u odbrani tela od raznih virusa i bakterija.

Zdrav sistem organa za varenje osnova je borbe protiv stresa i njegovih posledica jer hormoni sreće u stvari nastaju u njemu.

Budući da sistem organa za varenje snabdeva korisnim bakterijama, jogurt može biti veoma koristan. 

Razne vrste biljnih čajeva mogu da pomognu kada smo rešeni da se izborimo sa stresom. 

Čajevi od đumbira ili kurkume odlični su za smirivanje upala izazvanih stresom. 

Lavanda i kamilica čajevi su koje ćete odabrati kada ne možete da spavate od stresa.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 15. sep 2020, 11:42) - anonymous [neregistrovani]

Nije lako

Zdrava ishrana , i miran posao ,dosta novca ,dobra porodica i život na selu . I naravno zdravlja .

(utorak, 15. sep 2020, 10:39) - глас разума [neregistrovani]

Лично искуство говори мало другачије

Не знам за ове наведене намирнице, али свако има нека своја лична искуства... код мене најбољи лек против нагомиланог стреса јесте Етно-амбијент, са свадбарским купусом на трпези, врућом пројом и младим кајмаком... још ако уз то хармоника пријатно засвира, па друштво запева, стрес нестаје као однешен руком... Наравно постоји и мало урбанија варијанта у некој башти кафића са дебелом хладовином, док се скроз полако "напада" неки сладолед и воћни куп. Узгред гледате људе који журе улицом, а ви имате сво време света да ту седите, не радите и не мислите ништа, осим на који начин ћете лагано уживати у сласти пред вама, јер имате сво време овог света да се искључите, опустите и посветите властитом ужитку. Наравно треба довољно умети ценити себе, па кад год је тешко ваља се почастити тако неким малим луксузом. Заиста чуда чини!