Tokom leta u tanjiru su najvažnije boje

Kada temperatura prelazi trideset stepeni, vreme je da menjamo navike u ishrani. Kako bi trebalo da izgleda ta promena i na koji način pripremati hranu?

Letnji režim ishrane mora da se razlikuje od zimskog. Najvažnije je da na tanjiru bude što više boja.

„Treba da jedemo sve ono što se nalazi na pijaci. Prvo, tu imamo pregršt vitamina i minerala, ali ono što je najbitnije imamo vodu. Zaboravljamo koliko je ona bitna. Kada se probudimo treba da popijemo vodu, iscedimo limunadu i krenemo zdravo u početak dana“, savetuje nutricionistkinja Milka Raičević.

Ukoliko u toku dana ne pojedete dva puta voće i tri porcije povrća možete da imate problema. 

„Veoma je bitno da budu zastupljene sve boje povrća. Treba da potamnimo, treba da eliminišemo zračenje - tu će nam pomoći sve one namirnice koje su žute boje. Ono što podiže imunitet je zeleno, belo, crveno, a to znači da bi u našem tanjiru trebalo da budu zastupljene četiri boje kada serviramo nešto“, objašnjava Raičevićeva.

Ne treba preterivati. Ne možete da pojedete celu lubenicu nego jednu krišku.

Voće koje je slađe jedemo manje, dok kiselog voća možemo da jedemo mnogo više.

Dijabetičari moraju da vode računa da biraju voće koje nije slatko. 

Povrće sirovo ili obrađeno?

 „Smuti je učinio mnogo zla. Svesno i nesvesno, menjali smo naše navike. Kada radite stalno morate da budete u sprezi sa vremenom, tanjirom, svim onim što treba da vam omogući da krenete i završite dan zdravo. Većina ljudi je bila loše informisana. Sve ono što je glavica: kelj, brokoli loše se odražava na štitnu žlezdu. Ako imate problem pa provocirate svakodnevno jer većina to ponese na posao i konzumira“, istakla je nutricionistkinja.

Da bi bila zdrava, hranu moramo prati pod mlazom tekuće vode.

„Moramo upotrebiti zeolit i sodu bikarbonu, moramo da naučimo da ne možemo u šerpu ili drugu posudu da stavimo sve ono što treba da se opere i mislimo da je to zdravo. Onda imate bumerang za organizam pa stalno imate dijareje“, nabraja Raičevićeva.

Prema njenim rečima, pažnju pri pranju treba obratiti na delove oko peteljke (kod jabuke, kruške i sl), takođe oko brkova jer se tamo nalaze pesticidi.

„Ukoliko nemate organske proizvode, onda bi bilo idealno da oljuštite, odnosno sklonite koru, ali ako ne uspete, onda neka to zaista urade zeolit i soda bikarbona“, ukazuje Raičevićeva. 

Isprobajte i biljne proteine – grašak, pasulj, bob

„Meso i proteini su nam neophodni, ali ne zaboravite da je veliki problem varenje. Proteini da, ali neka oni budu iz graška, pasulj, bob. Vitamin B12 imamo u mesu, ali to ne znači da ga treba jesti svakodnevno“, savetuje nutricionistkinja.

Preporuka je piletina i riba, ukoliko imate problema sa anemijom neka to budu karabatak i batak i bilo bi dobro da oni budu organski.

„Nekada je, zbog hormona i želje da brže poraste pile, zdravije uzeti ćuretinu nego piletinu. Takođe, možemo jaja i to dva puta sedmično i dva puta meso. Tu su i mleko i mlečni proivodi, ali ne zaboravite na biljna mleka“, zaključila je Raičevićeva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. avg 2020, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Boje?

Dragi moji, najvažnija stvar jeste POREKLO namirnica koje jedete. Ako sve kupite u supermarketu, pa još stranom, piši propalo. Bolje da jedete samo čokoladu. Šta mislite, zbog čega je prodavcima sada najvažnije da na etiketi ne piše ko nešto pravi? Da ne pričam o "kako". Voće i povrće se decenijama bere pre nego što sazri, ni nema više nikakav ukus. A nemam nameru ni da kupujem albanski paradajz, luk, krompir, lubenice i ko zna šta još.

Ako odete na selo i kupite od seljaka direktno, nije uopšte važno koja je boja. Ako kupite u gradu, još je manje važno, jer sigurno nije dobro.

(ponedeljak, 10. avg 2020, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

Маркетинг

Поучан текст, али и добра реклама за органске производе...