Volimo je u čorbama i pitama, ali šta činiti kada nas kopriva opeče

Morali ste da prekinete šetnju u prirodi jer ste ugazili u koprivu? Važno je znati da je prvih deset minuta od bliskog kontakta sa koprivom od ključne važnosti.

Osip od koprive potiče zapravo od posebnih supstanci koje se nalaze u ovoj, inače, lekovitoj biljci. 

I stablo i listovi koprive prekriveni su strukturama koje liče na dlačice, ali su nežne i šuplje. Ove „dlačice" deluju poput igala kada dođu u kontakt s kožom. Hemikalije se kroz njih uvlače u kožu, što izaziva peckanje i osip.

Među hemikalijama koje su odgovorne za neprijatan osip po koži su histamin, acetilholin, serotonin, moroidin.

Osip se javlja u vidu crvenila po koži ili sitnih beličastih plikova.

Pečenje kože se obično oseti odmah pošto dodirnemo koprivu. Kasnije polako prelazi u svrab.

U retkim slučajevima neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na koprivu. U tim slučajevima treba odmah potražiti lekarsku pomoć.

Simptomi teške alergijske reakcije na ubod koprive su stezanje u grudima ili grlu, otežano disanje, oticanje sluzokože u ustima, uključujući jezik ili usne, osip na delovima kože koja nisu došla u kontakt sa koprivom, grčevi u stomaku, povraćanje, proliv.

Ako nema alergijske reakcije, postoje mnoge metode koje se mogu koristiti kod kuće kako bi se olakšali simptomi osipa od koprive.

Važno je pokušati da ne dodirnete kožu prekrivenu osipom prvih 10 minuta nakon što ste se opekli. To je važno, jer na takav način, hemikalijama dozvoljavate da se osuše na koži, i tako se lakše eliminišu.

Svako češkanje i trljanje kože pomaže da hemikalije dospeju dublje u kožu i tako je reakcija jača i traje duže.

Deset minuta posle kontakta sa koprivom, sapunom i vodom isperite površinu kože. To često može biti dovoljno da se umanji ili potpuno ukloni svaki bol, svrab ili oteklina. Ako u blizini nemate vodu i sapun, od prve pomoći može biti čista maramica kojom treba pažljivo obrisati kožu.

U slučaju da ste „zaradili" dosta koprivinih dlačica u koži, iskoristite za njihovo uklanjanje proizvod za depilaciju sa voskom.

Ako preduzmete opisane mere, ubrzo će vam biti lakše, ali ponekad efekti mogu trajati i do 24 sata. U tom slučaju izbegavajte sunčevu svetlost jer to može dodatno iritirati kožu. Možete se i posavetovati sa lekarom ili farmaceutom o tome da uzmete histaminik, ili čak i lek protiv bolova, jer u nekim slučajevima, koža zahvaćena osipom počinje da boli.

Situaciju možete olakšati hladnim oblogama. Obloge možete natopiti gelom od aloe vere, ili rastvorom sode bikarbone u vodi.

Sve što stavljate na kožu koja je zahvaćena osipom, nemojte utrljavati već sam pažljivo i lahano namazati. 

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво