Nije svejedno čime negujete svoju kožu

Koje su blagodeti prirodne kozmetike, a koje su prednosti ukoliko vam je izrada biljnih preparata posao.

Sve ono što nanesem na svoju kožu za samo nekoliko minuta je u krvotoku. Naučna istraživanja kažu da tokom godinu dana unesemo oko dva kilograma toksina preko kože koristeći razne kozmetičke preparate. Tako da nije svejedno čime se negujemo.

Kada je postala svesna ove činjenice, Tatjana Čopa je ušla u svet prirodne kozmetike. Najpre je počela da proizvodi preparate, a potom da znanje prenosi drugima putem radionica, ukazujući na blagodeti organske kozmetike.

„Ćelije u našoj koži prepoznaju lipide u biljnim uljima, zato što su to prirodne stvari i ćelije u našoj koži iskorišćavaju 100 odsto tu lekovitost iz biljnih ulja, a kada na kožu nanesete nešto što je hemijskog porekla, uglavnom su ćelije u koži u prvom trenutku šokirane. Razni dezodoransi sadrže u sebi aluminijum koji je štetan za zdravlje, a isto tako možemo na jedan vrlo lak i brz način, i to manje-više, sastojcima koje imamo u svojoj kuhinji da napravimo dezodorans tako što ćemo da pomešamo malo kokosovog ulja, ši batera ili nekog drugog ulja, dodati malo pčelinjeg voska i dodati par kapi eteričnog ulja“, objašnjava Tatjana.

Osnove o fitoterapiji, dermatologiji i kozmetologiji stekla je u Višoj medicinskoj školi. Početak je bio težak dok proizvodi nisu bili prepoznati na tržištu na kom se u poslednje vreme pojavljuje sve više prirodne kozmetike.

„Imam prijatelje koji se bave izradom prirodne kozmetike i mi jedni druge ne doživljavamo kao konkurenciju već kao podršku. Često se čujemo i pomažemo kada pravimo proizvode“, navodi Tatjana Čopa.

Jednom mesečno organizuje radionice na kojima se okupi i do desetak žena, ali zbog situacije sa korona virusom grupe su nešto manje.

Na radionici kojoj je prisustvovala ekipa RTS-a jedna od polaznica je pravila piling za lice na prirodnoj bazi pomoću aloja vere ili ultrazvučnog gela, koštica kajsije i eteričnog ulja po ličnom izboru.

Radionice posećuje i Vesna koja ima sopstvenu proizvodnju prirodne kozmetike.

„Ja sam inače Bahov praktičar i svoje proizvode pravim da bih pomogla ljudima koji imaju mentalne probleme koji se pokazuju na koži jer je koža ogledalo naše duše“, naglašava Vesna.

Maja je ovde prvi put. Motiv joj je bio da za sebe i svoje ćerke i prijateljice napravi preparate za negu na prirodnoj bazi, ali i da se druži i uči sa ostalim polaznicama.

Mogućnosti za pravljenje kozemtike su bezgranične i možete da eksperimentišete do mile volje. Zato Tatjana ima želju da proširuje asortiman i prenosi znanje svima koji žele da se bave fitokozmetikom i neguju sopstvenim proizvodima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво