Kineski naučnici proizveli test za rano otkrivanje raka

Tim stručnjaka iz Kine tvrdi da je napravio test kojim se na osnovu analize krvi može otkriti rak četiri godine pre nego što se pojave prvi simptomi.

Naučnici su objavili da su uspeli da proizvedu neinvazivan test koji su nazvali Pansir, kojim se može otkriti prisustvo raka čak četiri godine pre pojave prvih simptoma i to sa preciznošću od 95 odsto.

„Dokazali smo da se pet vrsta raka može otkriti metilacijom DNK i to četiri godine pre pojave simptoma, odnosno dijagnoze uobičajnom metodom“, objavljeno je u časopisu Nejčer komunikejšns, prenosi Gardijan

Naučnici naglašavaju da se ne radi o testu kojim se može predvideti da li će neko dobiti rak, već je reč o metodi kojom se otkriva prisustvo kancerogenih ćelija pre pojave bilo kakvih simptoma. Ovi testovi, poznati u nauci kao tečna biopsija, u fokusu su mnogih istraživačkih timova od kada je razvijena neinvazivna dijagnostika.

Ovo nije prvi put da su postignuti pozitivni rezultati kada je u pitanju korišćenje testiranja krvi kao načina za rano otkrivanje raka. Ali, stručnjaci iz Kine naglašavaju da su uspeli da utvrde prisustvo raka pre pojave bilo kakvih simptoma.

Prema njihovim rečima, testiranje se zasnivalo na analizi određenih područja DNK oko kojih najčešće nastaju tumori. Tvrde da su uspeli da uoče i vrlo male kancerogene uzorke. Pomoću algoritma veštačke inteligencije uspeli su da utvrde da li se zaista radi o kancerogenim ćelijama.

Za izradu testa korišćeni su uzorci krvne plazme sakupljani u periodu od 2007. do 2014. godine. Od sakupljenih uzoraka, 414 je bilo od učesnika koji nisu oboleli najmanje pet godina posle uzimanja krvi, a 191 uzorak je bio od učesnika kojima je za četiri godine otkriven rak debelog creva, jetre, pluća ili jednjaka. Tim je takođe koristio i uzorke iz biobanke od 223 pacijenta koji su oboleli od nekog od pet karcinoma. Kod 88 osoba osoba ovim testiranjem je utvrđeno da imaju rak. Od tog procenta kod njih 95 odsto kasnije je zaista obolelo.

Međutim, ovo istraživanje ima svoje nedostatke, a osnovni je to što se zasniva na malom uzorku i što se ne može sa sigurnošću utvrditi o kojoj vrsti raka je reč.

Doktor Erik Klajn sa Instituta za rak iz Klivlenda, koji je bio deo tima stručnjaka koji su uspeli da tečnom biopsijom prepoznaju deset različitih vrsta raka u ranoj fazi i predvide koliko je koji organ zahvaćen bolešću, pozdravio je ovo istraživanje kineskih kolega. Između ostalog, smatra da je ono odlična osnova za nastavak istraživanja.

I za Samantu Harison iz korporacije „Kancer risrč“ ovo istraživanje je ohrabrujuće. Očekuje da će ono pomoći da se napravi pomak u ranoj dijagnostici ove bolesti.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво