Brze dijete opasne i bez trajnog efekta

Obično početkom leta želimo da dobijemo idealnu liniju pa pribegavamo različitim dijetama. Najčešće su takozvane brzinske, koje traju od pet do sedam dana, dostupne su na mnogim mrežama, u novinama, na internetu, ali mogu biti vrlo štetne za zdravlje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, gojaznost je danas u porastu i svesni smo da većina ljudi želi da se oslobodi kilograma, da dobro izgleda, da skine višak što pre.

Profesorka Medicinskog fakulteta, dr Nada Vasiljević ističe da brze  dijete mogu da izazovu razne posledice: „Dehidrataciju, poremećaj rada u digestivnom sistemu, dijarealni sindrom, konstipaciju, sve što prati muku, gađenje, averziju na neku hranu, povraćanje, da se javi i intolerancija.

Šteta koju nepravilnom dijetom možemo naneti organizmu zavisi od toga koje namirnice uzimamo.

„Možda je hit dijeta samo sa dve-tri namirnice ili sa odbacivanjem mleka i mlečnih proizvoda. Najčešće može da dovede do disbioze, znači do poremećaja odnosa korisnih bakterija u digestivnom traktu“, upozorila je dr Vasiljević.

Preporuka je da se ne iscrpljuje svoj organizam. 

„Ko hoće da skine telesnu masu mora da se posavetuje sa stručnim osobama koje najčešće ne odobravaju te tipove dijete već savetuju uravnoteženu, izbalansiranu ishranu koja znači tri obroka dnevno uz eventualno jednu užinu. Uz tu dijetu ipak nešto sporije se gubi na masi tako da u okviru mesec dana je optimalno pet do šest kilograma gubitka“, objasnila je prof. dr Veroslava Stanković. 

Dijeta od pet do sedam dana neće dati nikakve efekte ukoliko su drastične dijete, jer su štetne po zdravlje. 

Potrebno je savetovati se sa stručnjacima. Najvažnije je biti strpljiv kada se prelazi na dijetalnu ishranu i rezultati će biti vidljivi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво