Šta ubija bakterije na odeći – deterdžent ili vruća voda

Sve češće veš peremo na nižim temperaturama, što zbog ekonomičnosti, što iz straha da ćemo osetljive komade uništiti na visokim temperaturama, ali stručnjaci tvrde da bi trebalo prestati sa tom praksom.

Sve više odeće koju nosimo na etiketi ima oznaku da je pranje dozvoljeno na temperaturama do 30 stepeni. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi ako veš peremo na temperaturama nižima od 60 stepeni to moglo biti opasno po naše zdravlje.

Opasne bakterije, kao što je ešerihija koli na primer, lako se prenose preko odeće a na donjem vešu mogu se zadržati i posle pranja na temperaturama od 60 ili 90 stepeni.

Bakterije su normalni stanovnici u crevima čoveka, ali određeni sojevi izazvivaju mokraćne i crevne infekcije i dovode do veoma teških oblika bolesti koje mogu imati i smrtni ishod.

Profesor Filip Tijerno, mikrobiolog na Univerzitetu u Njujorku, upozorava da donji veš lako može preneti ešerihiju koli iz crevnog trakta do mokraćnih kanala. Zato se onima koji vole da nose veš od delikatnih materijala koji ne mogu da izdrže pranje na 90 stepeni, preporučuje upotreba deterdženta koji u sebi sadrži i peroksid.

Takođe se savetuje da dečju odeću obavezno treba prati na višim temperaturama kako bi se odstranile sve štetne bakterije sa nje.

Mnogima je pranje na 30 stepeni primamljivo zato što kratko traje, a samim tim je i štediljivije, ali treba imati u vidu da bakterije žive u ljudskom organizmu na telesnoj temperaturi od oko 37 stepeni, što znači da ih može ubiti samo viša temperatura.

Kada je u pitanju posteljina, stručnjaci savetuju da jastučnice menjamo svaki peti dan, a čaršave na deset dana. Naravno, posteljinu treba prati na temperaturama višim od 60 stepeni.

Da bismo se dodatno obezbedili i zaštitili od štetnih bakterija, savetuje se i da bar jednom mesečno praznu veš mašinu uključimo na program od 90 stepeni kako bismo uklonili nakupljene bakterije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво