Preživeo desetočasovnu operaciju i vađenje čelične šipke iz glave

Čovek kome je čelična šipka bukvalno probila glavu, preživeo je zahvaljujući pravovremenoj operaciji.

Kamel Abdel Rahman (46) bio je u porodičnom stanu u kome se bavio građevinskim radovima, kada je pao na čeličnu šipku. 

Šipka je probila njegovu glavu od desnog uha do predela iznad leve očne duplje. Uprkos povredama opasnim po život, tvrdi da nije osećao bol.

„Nisam mogao da se pomeram, pa sam pozvao pomoć, vikao sam. Bio sam svestan ali uopšte nisam osećao nikakav bol. Ne znam kako da to objasnim", ispričao je Rahman.

Članovi porodice pozvali su hitnu pomoć. Rahman je primljen u medicinski centar Hadasah u Istočnom Jerusalimu.

Hirurzi su otkrili da je šipka srećom promašila važne krvne sudove, ali su se bojali da bi njeno uklanjanje moglo naneti dalja oštećenja. Snimanjem glave takođe nisu mogli da sa sigurnošću i precizno utvrde kakva je i kolika povreda u pitanju.

„Prvo smo osigurali da pacijent diše, uradili smo razne testove i snimanja da bismo otkrili gde je šipka tačno locirana, šta je povredila i razmatrali da li se, i kako može ukloniti", rekao je dr Samjuel Moskovici, neurolog.

Potom su hirurzi detaljnije analizirali položaj šipke, savetujući se sa lekarim drugih specijalnosti, pre nego što su šipku uklonili vrlo pažljivo, što je trajalo deset sati.

Hirurzi su brzo sprečili curenje cerebrospinalne tečnosti i zatvorili lobanju tkivom uzetim sa trbuha pacijenta.

„Posle operacije bili smo optimisti, ali nismo znali kakav će biti oporavak i u kakvom stanju će se pacijent probuditi", kaže dr Moskovici.

Srećom, Rahman se probudio iz anestezije, odmah je mogao da kontroliše pokrete tela, i mogao je da govori na uobičajen način. Otpušten je iz bolnice prošle nedelje. Povredu je zadobio u aprilu, a sada se zahvaljuje svim doktorima koji su mu spasili život.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво