Ne dozvolite da vaša beba gleda u ekran, lekarka objašnjava zašto

Doktorka Danijela Vukićević rekla je za RTS da je od trećeg meseca lice roditelja, odnosno osoba koje se obraćaju detetu, najlepša igračka. Ističe da često čuje od roditelja da njihovo dete voli da gleda ekran, a to je nešto što nikako ne treba dati detetu, pogotovo ga ne treba staviti u nosiljku i ležaljku da satima gleda programe koji mu roditelji nude.

Fizijatar Danijela Vukićević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da je za novorođenče lice roditelja omiljena igračka.

"I od trećeg meseca lice roditelja, odnosno osoba koje se obraćaju detetu, najlepša je igračka, to je mesec velike transformacije, dete stiče stabilnost na leđima, svesno je okoline, dete traži ljudsko lice da bi videlo da li je nešto dobro uradilo - čita naše signale", rekla je Vukićevićeva.

Ističe da često čuje od roditelja kako kažu da dete voli da gleda ekran, a to je nešto što nikako ne treba dati detetu, pogotovo staviti ga u nosiljku i ležaljku da gleda satima programe koji mu roditelji nude.

Dete obožava da gleda ekrane, dete pokušava da komunicira sa ekranom jer vidi da to rade i roditelji, ali onda potpuno isključuje dešavanja okoline, a upravo je to ono što se dešava u motornom razvoju.

"Spustite dete na čvrstu ravnu podlogu već od 4. meseca" 

"Napominjemo roditeljima, spustite dete na čvrstu ravnu podlogu već od 4. meseca, roditelji stavljaju strunjače i ono počne da istražuje motoričke sposobnosti, vrti se, gura unazad, pronalazi način da dođe do igračke ako je vidi na podu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, ono što je važno za funkciju šake od 6. meseca je funkcija oslonca, dete se oslanja na ispružene podlaktice i otvorene šake, a od 9. meseca ruka služi za oslonac da bi zaštitila glavu od pada kada počinje da ustaje i hoda.

Roditelji treba da shvate da dete voli i želi da se kreće.

Ostavite dete da samo isprobava svoje motoričke sposobnosti, kaže doktorka.

O igračkama za decu 

Govoreći o igračkama za decu za treći mesec, Vukićevićeva kaže da je važno da roditelji imaju na umu da je šaka nešto što dete koristi za hvatanje.

Sve igračke deca između 3. i 6. meseca stavljaju u usta, pa se preporučuje da igračke budu napravljene od materijala koji dete neće povrediti i da je prilagođena veličini šake - da može lepo da je uhvati.

Smatra da ne treba preterivati sa brojem igračaka - igračke treba da budu okrugle, zvečke, lopte, koje imaju blage zvuke, ne sa sitnim delovima.

Voditi računa da igračke budu mekane i finog zvuka, od različitog materijala, kaže ona.

Govoreći o tome šta raditi sa decom u uslovima vanrednog stanja i najdužeg policijskog časa, Vukićevićeva kaže da deca najviše vole da posmatraju roditelje, šta oni rade.

"Onaj ko sprema hranu za mene, taj me voli, u kuhinji se nešto miriše, mama priča", kaže doktorka.

Dete voli da posmatra čime se mi bavimo, kaže Vukićevićeva.

"Zdravo dete je ono koje se kreće i istražuje nove načine kretanja", zaključila je doktorka Vukićević.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво