Držite rastojanje od frižidera – dovoljno je dva metra

U izolaciji se poštuju mnoga pravila, ali najsvežije koje kruži društvenim mrežama glasi: obavezno rastojanje od frižidera dva metra. Razumljivo, jer kada punom frižideru dodamo sate nervoze i dokolice, jasno je da smo u plusu. Ali samo kada je reč o kilogramima.

To ne znači da treba da zaboravite na hranu. Naprotiv, ona je poželjna u vidu tri glavna obroka i užine.

"Što se tiče nekih preporuka za glavni obrok, treba uzimati u manjim količinama hranu koja je bogata vitaminima i mineralima, pre svega to su voće i povrće. Za doručak mogla bi da se uzima sardina ili tunjevina. Pored toga hleb od celog zrna i fermentisane mlečne proizvode, jogurt ili kiselo mleko. Ručak, supa i varivo sa mesom ili ribom, i za večeru može da se uzima isti obrok kao i za ručak, ali u manjim količinama. Za užinu može voće", rekla je dr Veroslava, specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi.

Od voća treba izbegavati banane, a više jesti jabuke i pomorandže. Podrazumeva se da slatkiše stavite na crnu listu.

"Šećeri dovode do porasta, odnosno do bržeg razmnožavanja virusa i pogoduju virusnim infekcijama, sa druge strane pogoduju helikobakteru u želucu i samim tim mogu da unište našu dobru bakterijsku floru, koja ima uticaj na održavanje imuniteta", istakla je dr Stanković.

A da biste održali jak imunitet nije dovoljno samo da vodite računa o ishrani, već je neophodno i da vežbate. Samo 15 do 30 minuta laganih vežbi ne samo da će pokrenuti mišiće i cirkulaciju već i hormone sreće.

"Ima toliko materijala na netu, na Instagramu, ljudi nesebično dele svoje treninge i programe, što je jako fino. Ko neće i ne trenira, za one koji su hteli da krenu od ponedeljka, ali nisu zbog korone, takođe postoji isto toliko treninga bez opterećenja, treninge za početnike, koje mogu da prate, tako da nemojte da tražite izgovore", rekao je trener Dragutin Mrdak.

Izgovore, kada je reč o ishrani, tako i vežbama, ne bi trebalo da imaju ni stariji od 65 godina, na koje se ovih dana primenjuju najrestriktivnije mere, kao ni hronični bolesnici.

I ako dosta vremena provodite ispred kompjutera ili televizora, izbegavajte da jedete u isto vreme. Samo obrok za stolom spasiće vas toga da unosite više hrane nego što vam je potrebno i borite se protiv novog neprijatelja – viška kilograma.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 05. apr 2020, 22:43) - Александра [neregistrovani]

.

Зашто избегавати банане?

(nedelja, 05. apr 2020, 20:20) - Švaler [neregistrovani]

Dajte mi dozvolu,

dosadilo mi je planinarenje po fasadama!

(nedelja, 05. apr 2020, 17:30) - anonymous iz Grcke [neregistrovani]

Humor

Prekinuli smo veze sa ljudima , sad cemo i sa friziderom.sta jos, svasta.

(nedelja, 05. apr 2020, 13:52) - Zoran [neregistrovani]

"Lagana ishrana" ?

Nemam obicaj da pisem komentare, ali ovaj clank ili reportaza su me ostavili u soku. Izvinjavam se ukoliko moj stav moze povrediti nekoga, sto mi nije namera, ali iako nisam nutricionista cini mi se da navedeni strucni saveti na zvanicnoj stranici javnog servisa moraju imati i neku odgovornost, pogotovu u ovakvim situacijama.
1) Preporucili ste "fermentisani mlecni proizvodi" - kod virusa nije dozvoljeno konzumiranje mlecnih proizvoda
2) Tri obroka i sva tri sa mesom ili ribom - da li je to lagana ishrana?
3) Za dorucak nedostaju vocni seceri i masti iz kostunjavog voca
4) Za pravoslavnu zemlju, kao nasa (cisto da vas podsetim), post je idealan da se sledi u ovim momentima - bez mesa i proizvoda zivotinjskog porekla

Hvala vam