Test krvi koji može da otkrije više od 50 tipova kancera

Razvija se jednostavan test krvi može da otkrije više od 50 tipova raka, često i pre bilo kakvih simptoma, navodi međunarodni tim stručnjaka. Novi test mogao bi da da potpuno promeni ranu dijagnostiku tumora, kada su oni lakši za lečenje, piše Bi-Bi-Si.

Više od 99% odsto pozitivnih rezultata bilo je precizno, ali stručnjaci objašnjavaju da će biti ključno da test bude što precizniji kako ne bi davao ljudima lažnu nadu.

Test se trenutno koristi na pacijentima, ali će biti potrebno još studija o njemu, navodi se u istraživanju objavljenom u Annals of Oncology.

Kako navode stručnjaci, testom se pretražuju hemijske promene u delovima genetskog koda, DNK van ćelija, koji cure iz tumora u naš krvotok.

Stručnjaci sa Instituta za kancer „Dejna-Farber“ i Medicinske škole na Harvardu zajedno sa kolegama sa Instituta „Frensis Krik" i Univerzitetskog koledža u Londonu, testirali su više od 4.000 uzoraka pacijenata – nekih sa kancerom i nekih bez kancera.

Testom su uspeli da otkriju više od 50 tipova kancera, poput raka debelog creva, pluća, jajnika...

U 96 odsto slučajeva, test je precizno utvrdio o kojem se tipu raka radi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво