Zašto je ženama potrebno više sna nego muškarcima

Konačno možete da dokažete svom partneru, da ženama zaista treba više sna nego muškarcima, jer tako tvrde istraživači sa Univerziteta Djuk.

U studiji koja je uključila 210 muškaraca i žena u dobi od 18 do 65 godina, istraživači su otkrili da lišavanje sna ima više loših efekata na zdravlje žena nego muškaraca.

Učesnicima studije postavljena su pitanja o njihovom snu, uključujući kvalitet i redovnost sna, kao i pitanja o zdravstvenom stanju, psihološkim tegobama, fizičkoj kondiciji... 

Istraživači su otkrili da se nedovoljno sna povezuje sa većom stopom upala, povišenim nivoom stresa, problemima regulacije šećera u krvi, povećanim rizikom od depresije ... Ali, kako trvde, samo kod žena. 

Istraživači sugerišu da je to moguće zato što žene imaju manje testosterona, koji može zaštititi ćelije tela od upala, i može takođe zaštititi mozak i druge organe od posledica stresa.

Uz ova pitanja, otkriveno je i da, što su više problema sa spavanjem žene imale, to su bili veći i njihovi indeksi telesne mase.

Istraživači sugerišu da bi žene zato trebalo da rade na razvijanju čvrste rutine spavanja, kao i da sebi, naravno, obezbede više vremena za spavanje.

Ostavite mobilni telefon i laptop najmanje sat vremena pre spavanja, i osigurajte da vaša spavaća soba bude udobno i opuštajuće mesto, jer je to, pored ostalih preduslova, takođe važno za obezbeđivanje dobrog noćnog odmora.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво