Zašto je ženama potrebno više sna nego muškarcima

Konačno možete da dokažete svom partneru, da ženama zaista treba više sna nego muškarcima, jer tako tvrde istraživači sa Univerziteta Djuk.

U studiji koja je uključila 210 muškaraca i žena u dobi od 18 do 65 godina, istraživači su otkrili da lišavanje sna ima više loših efekata na zdravlje žena nego muškaraca.

Učesnicima studije postavljena su pitanja o njihovom snu, uključujući kvalitet i redovnost sna, kao i pitanja o zdravstvenom stanju, psihološkim tegobama, fizičkoj kondiciji... 

Istraživači su otkrili da se nedovoljno sna povezuje sa većom stopom upala, povišenim nivoom stresa, problemima regulacije šećera u krvi, povećanim rizikom od depresije ... Ali, kako trvde, samo kod žena. 

Istraživači sugerišu da je to moguće zato što žene imaju manje testosterona, koji može zaštititi ćelije tela od upala, i može takođe zaštititi mozak i druge organe od posledica stresa.

Uz ova pitanja, otkriveno je i da, što su više problema sa spavanjem žene imale, to su bili veći i njihovi indeksi telesne mase.

Istraživači sugerišu da bi žene zato trebalo da rade na razvijanju čvrste rutine spavanja, kao i da sebi, naravno, obezbede više vremena za spavanje.

Ostavite mobilni telefon i laptop najmanje sat vremena pre spavanja, i osigurajte da vaša spavaća soba bude udobno i opuštajuće mesto, jer je to, pored ostalih preduslova, takođe važno za obezbeđivanje dobrog noćnog odmora.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 28. mar 2020, 15:26) - anonymous [neregistrovani]

Dojenje

Muškarci više da se uključe oko dojenja!?!šta treba i da doje!?!

(subota, 28. mar 2020, 15:08) - Раде [neregistrovani]

Увоз

РТС је одавно почео да увози либералне термине са запада када пише о браку или заједници мушкараца и жене. Зашто користите термин ,, партнер"? Неко би требао да објасни о каквом се партнерству ради? Зар нису двоје у вези љубавници или ако су у браку супружници!?

(subota, 28. mar 2020, 12:39) - Nesanica! [neregistrovani]

Otkako si mi odveo ćeru,

Oko nisam sklopila!-Tašta,svojeglasno!

(subota, 28. mar 2020, 11:27) - Nagrada prema učinku! [neregistrovani]

Zamenite uloge...

u krevetu,pa ćete i vi duže spavati!

(subota, 28. mar 2020, 09:25) - Божидар [neregistrovani]

Више сна им је потребно...

... да би живеле осам година дуже, у просеку, од мушкараца – као што то чине широм света.

(subota, 28. mar 2020, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

Tačno.

Još da dodam da žene najmanje spavaju kad dobiju bebu. Muškarci bi trebalo više da se uključe oko dojenja.