Najefikasnija sredstva protiv koronavirusa – etanol i varikina

Asepsol nije efikasan protiv virusa, njih ubija samo sedamdesetoprocentni alkohol. Najefikasnije sredstvo za dezinfekciju površina je poznati preparat na bazi hlora – varikina.

Najefikasnija hemijska sredstva, prema podacima i stranim izvorima su preparati na bazi hlora i 70-procentni etanol.

„Etanol se uglavnom proizvodi kampanjski i vezan je za preradu šećera. Međutim, prema podacima kojima ja raspolažem, u ovom momentu su aktivirane šećerane i povećana je proizvodnja etanola u šećeranama. Aktivirane su i destilerije koje prave rakije, koje meku rakiju prerađuju u 70-postotni etanol“, istakao je profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Goran Roglić.

Što se tiče čišćenja površina, najefikasniji je preparat na bazi hlora natrijum-hipohlorit koji većina nas ima u domaćinstvima – to je poznata varikina.

„Varikina se koristi u razblaženju 1:25 za direktno tretiranje površina. Ukoliko su površine prethodno oprane deterdžentom razblaženje je 1:50 i u krajnjoj nuždi ako nema drugih sredstava može se koristiti za dezinfekciju ruku u razblaženju 1:100“, objasnio je Roglić.

Nažalost, ni etanol, ni varikinu ne možemo napraviti u kućnim uslovima, ali situacija bi trebalo da se relativno brzo popravi i uz aktivaciju proizvodnje stabilizuje tržište ovih sredstava.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 31. maj 2020, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Snežnik za veš

Snežnik za veš je takođe Natrijum hipohlorit.

(utorak, 26. maj 2020, 10:38) - Vojkan [neregistrovani]

Ciscenje

Nas muskarce crnogorce bije glas da smo lenji i da zene sve rade e pa nije tako, ja sam angazovao Invektu da mi sredi stan kako bi postedeo zenu teskog rada.

(subota, 28. mar 2020, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

aaa

Nadji etanol 96% i posalji mi. Ne lupaj ako nisi upucen. U apotekama ne postoji etanol vec 20 dana. Srecom, ljudi jos ne znaju da varikina moze da pomogne (razblazena 20ml : 980ml, cak i 10ml : 990ml) pa je jos ima u radnjama.

(sreda, 25. mar 2020, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

UV-C

UV-C je najbolje sredstvo protiv virusa brzo, jednostavno, jeftino, efikasno. Postojala je i domaća proizvodnja tesla uvc sijalica.

(sreda, 25. mar 2020, 12:36) - Da_te_bocnem [neregistrovani]

Lupetanje

Pojma nemas. Otkud ti to da u Srbiji niko ne proizvodi Etanol. Ima ga koliko hoces u vidu 96% i dalje se proizvodi u Kovinu. Takodjer se i maske proizvode ali ne u kolicini koje ti i ostali zele da imas ( 50 litra etanola i 100 - 200 komada maski ).

(utorak, 24. mar 2020, 00:14) - Dragan Uragan [neregistrovani]

SRAMOTA

Kakvi stručnjaci kada tek sada kažu da je asepsol nemoćan???

Kako je naša država sistemski razorena kada običan etanol ne možemo da proizvodimo???

... a tek da ne pitam za visoko-tehnološki proizvod zvan MASKA!

(ponedeljak, 23. mar 2020, 23:00) - Ca(ClO)2 [neregistrovani]

Dopuna profesora

Kalcijum hipohlorit - kaporit inace se koristi za preciscavanje vode ...