Milioni Kineza traže informacije o koronavirusu – usijali se sajtovi sa savetima

Preplašeni kijavicom ili kašljem, stanovnici Kine sve češće se okreću onlajn konsultacijama, kako bi potražili za savet o mogućim simptomima koronavirusa.

Zbog koronavirusa, stotine miliona Kineza su zatvoreni u svojim domovima, između ostalog i zbog uvedenih karantinskih ograničenja. 

Koronavirus, koji se prvo pojavio u Vuhanu u decembru prošle godine, prema najnovijim podacima, uzrokovao je smrt više od 2.200 ljudi, a zaraženo je oko 76.000.

Jaki talas onlajn upita za zdravstvene savete, podstakao je neke platforme da neke usluge ponude i besplatno.

Portal Jd.com, potvrđuje da je broj upita u vezi sa respiratornim infekcijama porastao devet puta, a oni o mentalnom zdravlju, pet do sedam puta.

„Većina upita od kraja januara do sredine februara odnosili su se na koronavirus“, kaže dr Liu Jafeng sa portala Jd.com, dodajući da je mnogo ljudi zabrinuto čak i kada imaju običnu kijavicu.

Tema u trendu na kineskim društvenim mrežama je „Stalno razmišljam o tome da li sam zaražem koronavirusom“. Tema na mreži Weibo ima 570 miliona pregleda.

Dr Liu kaže da je od kraja januara njegova smena trajala oko 12 sati dnevno do sredine februara, a sada radi osam sati dnevno pa zaključuje da se napad panike smanjuje. 

Kompanija Baidu Inc. saopštila je da je njihov onlajn servis „Pitajte doktora" svakodnevno obradi oko 850.000 besplatnih upita. Od tog broja, 400.000 su u vezi sa respiratornim problemima a sve ukupno, reč je o čak 50 puta više upita nego što ih je na godišnjem nivou.

U kompaniji "Alibaba Health Information Technologz Ltd." navode da su već prešli broj od 100.000 konsultacija dnevno 29. januara i da su njihovi lekari dnevno davali i po 200 zdravstvenih saveta.

Onlajn konsultacije su poverljive 

Onlajn zdravstvo se već dugo smatra perspektivnim sektorom u Kini, gde pacijenti često moraju da pređu stotine kilometara da bi ih pregledali specijalisti.

Takve specijalizovane platforme i dalje se bore za klijente i većina njih u tom smislu nije okrenuta ka profitu, naročito portali koje drže velike kompanije.

Kada je privatnost informacija u pitanju, iz kompanije "JD Health" kažu da su konsultacije poverljive i da njihovi klijenti retko na društvenim mrežama dele informacije i savete koje su dobili onlajn.

Dok neki analitičari smatraju da bi sektor onlajn zdravstva uskoro mogao očekivati veća ulaganja i finansijski kapital, drugi misle da je pred onlajn platformama o o zdravlju i dalje dug put i da je moguće da ne doživi veliki uspeh.

Sve to je naravno u vezi sa trenutnom situacijom oko koronavirusa ali i sistemom zdravstvene zaštite u Kini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара