Otkrivena Ahilova peta svih virusa

Američki stručnjaci otkrili su slabu tačku, Ahilovu petu većine virusa koji muče čovečanstvo, čime je načinjen korak ka univerzalnoj vakcini.

Kao što se može videti u slučaju koronavirusa, razvoj vakcine je dugotrajan proces, a jedan od razloga je i to što istraživači posvećuju vreme, pažnju i resurse ciljajući viruse posebno, jedan po jedan.

Istraživači Opšte bolnice u Masačusetsu (MGH), međutim, locirali su Ahilovu petu svih virusa, koja bi mogla da bude od vitalnog značaja za čovečanstvo.

„Cilj nam je da razumemo kako naš imuni sistem radi da bismo pronašli način da se izborimo sa velikim brojem virusa, a ne samo da razvijemo vakcinu protiv jednog“, rekla je Kejt Džefri, predvodnica istraživanja.

Ranjiva tačka svih virusa zapravo je prost protein AGO4, koji pripada porodici proteina Argonaut (AGO), o čijoj važnosti do sada nije bilo mnogo dokaza.

Štit od virusa

Međutim, sada je utvrđeno da jedan od njih ima jedinstvena antivirusna svojstva u ćelijama sisara.

Tokom ispitivanja više proteina iz porodice Argonaut, čiji zaključci su objavljeni u časopisu Cell Reports, utvrđeno je da su samo ćelije sa manjkom AGO4 podložne, odnosno hiperosetljive na viruse infekcije, poput influence.

Kada utvrdimo kako možemo da pojačamo prirodnu telesnu odbranu sa AGO4, virusi ne bi trebalo više da predstavljaju problem.

„Sledeći korak nam je da utvrdimo koliki je spektar virusa na koje utiče pomenuti protein. I onda treba da shvatimo kako da pojačamo aktivnost AGO4 kako bismo ujedno osnažili zaštitu protiv virusnih infekcija“, istakla je Kejt Džefri.

Uprkos tome što predstoji još posla, naučnici ističu da je ovo važan korak prema razvoju univerzalne vakcine i potencijalnog lečenja nekih od najsmrtonosnijih virusa.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 11:10) - Igor Gavran [neregistrovani]

Unistenje virusa

Svaki organizam ima svoje mesto u ekosistemu. Nestanak virusa bi verovatno izazvao planetarni haos. Virusi ne napadaju samo ljude vec sve redom, od bakterija do slonova. Posledice su nesagledive. Virusi sami po sebi nemaju neki bioloski smisao, priroda ih je iznedrila kao neku vrstu balansirajuceg mehanizma. Zbog virusa vrste brze evoluiraju, a vrste koje se previse razmnoze budu smanjene epidemijama. Sem toga virus zatvara krug lanca ishrane. On je u isto vreme na vrhu i na dnu. Problem je sto su ljudi medicinom poceli da deluju protiv osnovnih principa evolucije.

(petak, 14. feb 2020, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

ma kakva digitalizacija

Циљ нам је да разумемо како наш имуни систем ради да бисмо пронашли начин да се изборимо са великим бројем вируса
Hmm,znaci ne zna se kako radi imuni sistem,21 vek....

(petak, 14. feb 2020, 02:03) - anonymous [neregistrovani]

Evo rešenja!!! Evo zarade!!! Zavadi pa vladaj, ne sada je zarazi pa leči, tj. zaradi.

Oglasili se Ameri, nude vakcinu. Kakav kliše.

(četvrtak, 13. feb 2020, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Ne vjerujem

Da ce nas eto Ameri, a pogotovo USA ''duboka drzava'' spasiti bilo cega, pa i virusa, naprotiv. Usput se nadam da nisam u pravu.

(četvrtak, 13. feb 2020, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Re

Dobro je ako je tako, ali da ne zaboravimo da su virusi ziva bica koja isto evoluiraju komuniciraju i slazu se na neki nama nepoznat nacin, i sluze coveku u vecini slucajeva radi ubijanja nekih drugih virusa, na kozi je hiljade malih zivotinjica koje jedu staru kozu sluze za obnavljanje, moramo da pazimo kada hocemo da promenimo prirodu, uvek ce priroda da pobedi i stvori novi zivot, bilo u kojem obliku.

(četvrtak, 13. feb 2020, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

Ahilova peta

Ponadao sam sve dok nisam dosao do "kada utvrdimo...." Čini mi se da ćemo još počekati ako ikada dočekamo.