Uz i niz stepenice do zdravijeg srca i krvnih sudova

Stanujete ili radite u zgradi? Za jednu vežbu, koja može da poboljša zdravlje srca i krvnih sudova, ne treba vam nikakva oprema niti novac.

Stepenice ili lift? Najčešće lift, a stepenice su opcija koja dolazi u obzir tek kada je lift u kvaru. Tu najčeće grešimo.

„To jača naše mišiće, poboljšava našu ravnotežu, sprečava pojavu određenih bolesti – prevashodno se misli na kardiovaskularne bolesti srčani udar, moždani udar – smanjuje mogućnost pojave dijabetesa. Utiče na potrošnju loših masti, holesterola, a ne treba zaboraviti ni da utiče na stres“, objasnila je prof. dr Sanja Mazić sa Katedre za sport Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kada hodamo stepenicama aktivni su skoro svi mišići. Tako jačamo lokomotorni sistem.

„Skočni zglob, koleno, kuk, pa čak i kičma. Zglobovi su napravljeni da se kreću, da nose opterećenje. Na stepenicama imamo prenos težine sa jedne na drugu nogu i propinjanje, nošenje cele težine na jedan viši stepenik, što dodatno aktivira ne samo zglobnu i mišićnu, nego i neuro-motornu kontrolu, a to je jako važno za očuvanje celokupnog zdravlja“, istakao je Branko Vorkapić viši fizioterapeut.

Istraživanja pokazuju da tako štitimo srce i mozak.

„Interesantno je čini mi se u brojevima da je jedna studija u kojoj su se muškarci peli samo 50 stepenika dnevno, odnosno šetali 500 metara imali jednu četvrtinu manji rizik od srčanog udara i moždanog udara. Za ženski svet to je izuzetno bitno za prevenciju osteoporoze i u terapiji osteoporoze“, naglasila je dr Mazić. 

„Srce nam lupa jače, zadišemo se, napravimo jedan stimulans da proširimo kapacitet pluća, tako da definitivno radimo i na drugim organima“, podseća Vorkapić.

Stepenik po stepenik, kilogram manje!

„Penjanjem uz stepenice ili silaženjem se mnogo više mišića angažuje nego pri hodu ili pri trčanju. To se zna i u sportu. Vrlo često vidimo sportiste koji trče uz i niz stepenice. Na taj način oni ne samo da rade na jačanju mišića i kondiciji, nego i na ravnoteži“, rekla je dr Mazić.

Za ovu aktivnost vam nije potrebna teretana, posebna odeća, obuća...

„Ako neko ima otežano kretanje, uz spenice postoji rukohvat koji treba da se koristi. Kada osoba nema problem, onda u skladu sa svojim stanjem neka koristi stepenice. Neka doza penjanja uz spepenice je nekih 100 spepenika u toku dana ukoliko je to moguće. Svaki put kada imate priliku i imate lift, idite stepenicama“, poručuje Vorkapić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво