Uz i niz stepenice do zdravijeg srca i krvnih sudova

Stanujete ili radite u zgradi? Za jednu vežbu, koja može da poboljša zdravlje srca i krvnih sudova, ne treba vam nikakva oprema niti novac.

Stepenice ili lift? Najčešće lift, a stepenice su opcija koja dolazi u obzir tek kada je lift u kvaru. Tu najčeće grešimo.

„To jača naše mišiće, poboljšava našu ravnotežu, sprečava pojavu određenih bolesti – prevashodno se misli na kardiovaskularne bolesti srčani udar, moždani udar – smanjuje mogućnost pojave dijabetesa. Utiče na potrošnju loših masti, holesterola, a ne treba zaboraviti ni da utiče na stres“, objasnila je prof. dr Sanja Mazić sa Katedre za sport Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kada hodamo stepenicama aktivni su skoro svi mišići. Tako jačamo lokomotorni sistem.

„Skočni zglob, koleno, kuk, pa čak i kičma. Zglobovi su napravljeni da se kreću, da nose opterećenje. Na stepenicama imamo prenos težine sa jedne na drugu nogu i propinjanje, nošenje cele težine na jedan viši stepenik, što dodatno aktivira ne samo zglobnu i mišićnu, nego i neuro-motornu kontrolu, a to je jako važno za očuvanje celokupnog zdravlja“, istakao je Branko Vorkapić viši fizioterapeut.

Istraživanja pokazuju da tako štitimo srce i mozak.

„Interesantno je čini mi se u brojevima da je jedna studija u kojoj su se muškarci peli samo 50 stepenika dnevno, odnosno šetali 500 metara imali jednu četvrtinu manji rizik od srčanog udara i moždanog udara. Za ženski svet to je izuzetno bitno za prevenciju osteoporoze i u terapiji osteoporoze“, naglasila je dr Mazić. 

„Srce nam lupa jače, zadišemo se, napravimo jedan stimulans da proširimo kapacitet pluća, tako da definitivno radimo i na drugim organima“, podseća Vorkapić.

Stepenik po stepenik, kilogram manje!

„Penjanjem uz stepenice ili silaženjem se mnogo više mišića angažuje nego pri hodu ili pri trčanju. To se zna i u sportu. Vrlo često vidimo sportiste koji trče uz i niz stepenice. Na taj način oni ne samo da rade na jačanju mišića i kondiciji, nego i na ravnoteži“, rekla je dr Mazić.

Za ovu aktivnost vam nije potrebna teretana, posebna odeća, obuća...

„Ako neko ima otežano kretanje, uz spenice postoji rukohvat koji treba da se koristi. Kada osoba nema problem, onda u skladu sa svojim stanjem neka koristi stepenice. Neka doza penjanja uz spepenice je nekih 100 spepenika u toku dana ukoliko je to moguće. Svaki put kada imate priliku i imate lift, idite stepenicama“, poručuje Vorkapić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 05. dec 2019, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

eto....

i ja isto ne mogu uz stepenice, nemilimi se ici uz njih, znaci popnem se uz 20 stepenica i ne mogu da dodjem do vazduha , kao da sam trcao sprint 100 metara ...stanem da malo odmorim i da pocnem disati normalno pa onda opet ...

(četvrtak, 05. dec 2019, 16:02) - Маторац [neregistrovani]

Средовечни старији?

Шта су то средовечни старији људи?
Прешао сам 65, живим на осмом спрату, зграда има лифт, али ипак бар једном дневно пешке и сиђем и попнем се. Откад ми се и супруга придружила, после 18 година дијабетеса шећер јој се спустио скоро на нормалу.
Наравно, ако носим два цегера са пијаце или плинску боцу, идем лифтом.
Активирајте се, маторци.

(četvrtak, 05. dec 2019, 12:10) - Vlajko [neregistrovani]

Kako za koga

Ja se jedva popnem na 4. sprat, puls mi preko 100 a i pritisak mi skoči. Inače, bio sam na ispitivanju i nemam nikave konkretne probleme. Međutim, ortoped mi je rekao da ako mogu idem uz stepenice polako, koliko mogu ali niz stepenice samo ako moram jer je to smrt za kukove i kolena pogotovu kod srenjovečnih i starijih ljudi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">