Psorijaza se ne leči, ali može da se drži pod kontrolom

Kod oko dva odsto populacije psorijaza se javlja u nekom obliku. U Srbiji, ovaj problem ima oko 150.000 hiljada stanovnika, od kojih oko 40.000 pati od srednje teških i teških oblika ovog oboljenja kože.

Psorijaza je indukovana, autoimuna, hronična i neizlečiva bolest. Javlja se najčešće u reproduktivnom dobu čoveka, mada to nije pravilo. Ima pacijenata koji obole tek u starosti – za njih se smatra da su psorijazu imali i mnogo godina ranije - ali nije bilo „okidača“ koji bi izazvao ispoljavanje bolesti. Najčešće, „okidač“ je stres ali i neka druga, teška bolest.

Psorijaza se prepoznaje po promenama na koži. Ukoliko je reč o jednostavnijem stepenu oboljenja, promene su diskretne - obično su to crvena polja pomalo zadebljana na kolenima, laktovima i temenu.

„Ukoliko se na ovim poljima pojave i određene bele, sedefaste naslage, koje kad se uklone otkrivaju tačkasta krvarenja, takozvani fenomen 'sveće', može se potvrditi da se radi o psorijazi“, objašnjava dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

Lakši oblici psorijaze se relativno jednostavno drže pod kontrolom, uz pomoć određenih medikamenata i ne utiču na kvalitet života pacijenta. Kad je reč o srednjim i težim oblicima psorijaze - kada je promenama zahvaćeno preko 10 do 15 odsto kože, neophodan je poseban pristup lečenju.

Kod ovih oblika psorijaze, ističe dr Adamović, često se javlja komorbitet - sklonost raznim drugim bolestima, kao što su gojaznost, ateroskleroza, dijabetes ili povišeni pritisak i kardiovaskularna oboljenja, koja dodatno komplikuju lečenje. Teži oblici oboljenja, utiču na rad, život, ponašanje u društvu. Zbog promena, posebno na vidljivim delovima tela, neki pacijenti imaju i psihičke probleme.

„Dijapazon lekova koji se mogu primeniti je širok – od krema za negu kože, uklanjanje naslaga, do danas, najmodernije, biološke terapije. Prvo što se primenjuje u lečenju su kortikosteroidi, a mogu se koristiti i retinoidi, lekovi iz citostatske grupe, ciklosporini, metotreksat i najmoderniji koji blokiraju odredjene transmitere, takozvani, biološki lekovi – koji su i dalje skupi, ali se odnedavno nalaze na pozitivnoj listi RFZO“, ističe doktor Adamović.

Do sada se nije pokazalo da određen način ishrane ili promena načina života utiču na lečenje psorijaze. Jedino „alternativno sredstvo“, kaže dr Adamović je sunčanje. Tokom jesenji i zimskih meseci, oboleli od težih oblika psorijaze mogu dobiti tretmane foto-hemio-terapije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво