Proja ukusna, zdrava i među 50 najboljih hlebova planete

Znamo da sa podvarkom i sarmom najbolje ide proja. Pravo iz rerne služi se i kao predjelo, uz kajmak i čvarke. Srpska proja našla se među 50 najboljih hlebova na planeti. Tu listu nedavno je objavio Si-En-En. Uz našu proju su mekike iz Bangladeša, kineska pita sa koricama od susama i sira, hrskavi francuski baget, za koji predsednik Makron kaže da treba da dobije Uneskov status. To se isto može tražiti i za našu proju.

Svaka domaćica sa ovih prostora ima svoj recept, jer se danas proja ne pravi samo od kukuruznog brašna. Dodajemo jaja, sir, jogurt, pravimo je od belog kukuruznog brašna, ali i od žutog, palente, koja se u određenoj razmeri meša sa pšeničnim brašnom.

Međutim, ovo jelo nije samo ukusno, već i zdravo. 

„Proja je stvarno kraljica ukusa. Standardna proja bi se pravila samo od kukuruznog brašna, soli i vode, ali ove proje moderne su sa čvarcima, pa sa šunkom, sirom... To je čitava lepeza ukusa“, kaže tehnolog Ana Marković. 

Prema njenim rečima, sva brašna, to jest ono što se pripremi od njih je visokoenergetska hrana.

„Kukuruzno brašno ne sadrži gluten, te može biti pogodno za ishranu onih posebnih grupa potrošača koji su osetljivi na gluten i zbog toga im je izričito zabranjen. Pored toga, kukuruzno brašno ima nešto veći sadržaj masti, a u njima su vitamini A, D i E, tako da ima malo pojačane nutritivne vrednosti“, istakla je Markovićeva i skrenula pažnju na visok sadržaj vlakana koja su dobra za digestivni trakt.

Gošća Jutarnjeg programa RTS-a navodi da se za belo brašno koriste bele sorte kukuruza, a da nutritivno nema razlika.

Uvreženo mišljenje je da je brašno dobijeno u vodenici bolje.

„Kod tradicionalnih načina mlevenja stepen prerade je manji pa se sve sačuva iz zrna. Tako se i u vodenici sačuva klica kukuruza koja je bogata vitaminima i mineralima koji dospeju u brašno. Takav proizvod je nestabilan i lako užegne, ali je daleko nutritivno vredniji nego obično brašno“, objasnila je Markovićeva.

Kvalitet hrane u Srbiji je, navodi Markovićeva, daleko viši od hrane u regionu.

„Pratimo sve trendove, i evropske i svetske. Navike naših potrošača su drugačije i mi moramo da ih pratimo“, ukazuje Markovićeva i ističe da je pre dostupnost informacija nego pomodarstvo uslovilo okretanje potrošača ka različitim zdravim vrstama hleba i drugih namirnica.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 25. dec 2019, 20:11) - proja hrana moja [neregistrovani]

nisam odrastao na njoj

Meni proja izuzetno prija. Jednostavno deluje na mene kao INFUZIJA.

(sreda, 23. okt 2019, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

Najolji ocenjivaci proje

Oni iz Bolivije i Perua.

(sreda, 23. okt 2019, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

Hm

A ja mislio proja porijeklom iz Italije s obzirom da se tamo uveliko pravi kukuruzni hljeb i sve od kukuruznog brasna, usput je rijec palenta talijanskog porijekla.

(sreda, 23. okt 2019, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

re: STA JE STA?

Kaladont je marka zubne paste, pa ipak mnogi svaku zubnu pastu zovu kaladont. Zilet je marka nozica za brijanje pa ipak mnogi svaki nozic za brijanje zovu zilet. E tako je i sa rernom, za mnoge je rerna pec ili pecnica.

(sreda, 23. okt 2019, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Ukusna i zdrava?

Kao i sa drugim hlebovima i sa većinom proizvoda na današnjem srpskom tržištu, to možda važi ako je praviš sam kod kuće. Ono što može da se kupi po raznim pekarama nije za jelo. Kao i sa većinom drugih prehrambenih proizvoda i namirnica. Za koju godinu, svi ćemo da gajimo povrće na terasama i u garažama, kakva crna droga.

(sreda, 23. okt 2019, 17:02) - DrMr [neregistrovani]

Beli kukuruz

Proja od brasna belog kukuruza je zakon,jos kada se samelje kukuruz u vodenici potocari.Zuti kukuruz ima drugi ukus.Peru je bogati sa sortama kukuruza,ima vise od 50 raznih sorti,beo,braon,zut,crn....itd.

(sreda, 23. okt 2019, 16:46) - Ulmer [neregistrovani]

@Ukusno

U nemackoj ima 3200 sorta hleba,sta mislis koliko ga ima na celom Svetu,ako je proja na 50-tom mestu, to je vise nego odlicno.

(sreda, 23. okt 2019, 16:06) - Viking [neregistrovani]

Proja

... za ove sto se podsmevaju. Zivim u Norveskoj 22 godine. Svega ima, ali nije domace, Hleb da biras koji hoces, pojedes, nakon 3 - 4 casa ponovo gladan. Procitajte malo o emulgatorima. Totalno nezdravo. U tome i jeste fora. Da se kupuje sto vise. A ko zaradjuje.?. Razmislite. Vekna domaceg hleba prosecenog na pola,, svinjska mast, odozgo malo soli, crvene paprike, crveni luk ili domaci paradaiz (ne G - mål) i sitt ceo dan, zdrav ko dren.. Nakon 22 godine u Srbiji. Sve domace...

(sreda, 23. okt 2019, 15:44) - anonymousTO3A [neregistrovani]

STA JE STA?

Koliko sam ja upoznat sa 3 godine skolovanjau u kuvarstvu, PEC je deo kojem pecemo, a
RERNA su vratanca koja zatvaraju pec I drzze teperaturu u istoj...red je da svi nauce ovo!

(sreda, 23. okt 2019, 12:07) - anonymous [neregistrovani]

бери бери

По цену да добијем бери бери, ја сваког јутра поједем две пројице и чашу киселог млека. Њам!!!