Avatar – sistem i video-igre odličan su trening za veštine egzoskeleta

Prvi aktivni egzoskeleti, koji pomažu ljudima da ponovo prohodaju nastali su u svetu još 1969. godine. Danas više liči na oklop superheroja nego na medicinsko pomagalo, ali i dalje imaju isti zadatak – da postave na noge ljudi koji iz bilo kog razloga to ne mogu sami. Najnoviju verziju isprobao je jedan Francuz sa tetraplegijom.

Kada je pre četiri godine, posle pada sa 12 metara visokog balkona, ostao nepokretan od ramena na dole, Tibo se nije nadao da će ponovo prohodati. Sada je na nogama, opremljen egzoskeletom, kojim upravlja svojim mislima.

Dvadesetosmogodišnji pacijent iz Liona trenirao je mesecima, učeći kako da za osnovne pokrete koristi signale svog mozga za kompjutersku kontrolu avatara.

Stručnjaci kažu da je avatar-sistem u video-igrama pravi trening za sticanje veština potrebnih za rukovanje egzoskeletom.

Tek kada je savladao osnovne komande, oprobao se u robotskom odelu dizajniranom da poveća fizičke sposobnosti, izdržljivost, mobilnost i mnoge druge parametre povređenih osoba.

„Zahvaljujući implantatu u mozgu, sistem sakuplja pacijentovu aktivnost zahvaljujući softveru koji je razvijen za obradu ovih informacija iz registra implantata. Na taj način smo u mogućnosti da upravljamo motorima koji će savijati ruku i noge“, rekao je neurohirurg Benabib Alim Lui.

Rezultati istraživanja ovih dana biće predstavljeni javnosti u Biomedicinskom istraživačkom centru u Grenoblu, vodećem centru u borbi protiv degenerativnih bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво