Kiša, vetar i imunoterapija donose spas od polena ambrozije

Alergični ovih dana muku muče sa ambrozijom. Koncentracije polena ambrozije u Beogradu, ali i ostalim delovima Srbije, krajem avgusta i početkom septembra, bile su i deset puta veće od maksimalno dozvoljenih.

Vreme je ove godine bilo idealno za bujanje ambrozije pošto smo imali vlažan jun i jul. Svi uslovi bili su ispunjeni da koncentracija polena ove biljke bude višestruko viša od dozvoljene.

Jedini spas je kiša, što više kiše, jer samo ona, uz vetar, može da spere polen i olakša život onima koji su alergični. 

„Na svu sreću počele su da padaju kiše, biljka je ušla u opadajuću fazu cvetanja“, istakla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine. 

Prema njenim rečima, među 24 vrste alergenih polena koje Agencija prati, polen ambrozije ima najjači alergeni potencijal, to jest pedeset odsto alergenosti nosi ova biljka. 

„Agencija se monitoringom bavi od 2002. godine, mi ne uništavamo ambroziju nego pratimo stanje i sa stručne strane upozoravamo. Najveće vrednosti su uvek bile u Vojvodini. Nažalost, ove godine se pokazalo da je u određenim danima Beograd imao više vrednosti koncentracije, Valjevo, Obrenovac, znači krenula je ka centralnoj Srbiji“, rekla je Mitrovićeva i dodala da upravo širenje ovog korova dokazuje da mere u proteklom periodu nisu bile uspešne.

Beograd je 22. avgusta imao skoro 1.000 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, što je koncentracija koja je bila maksimalna od kada se vrši merenje. Dozvoljena koncentracija je 60 zrna po metru kubnom.

„To su vrednosti kada počinju da reaguju i do sada zdrave osobe“, objašnjava Mitrovićeva i ističe da je neophodna planska i intenzivnija borba protiv ambrozije.

Budući da je reč o izuzetno invazivnom korovu, već u ovom momentu bi trebalo razmišljati o strategiji borbe protiv nje za sledeću godinu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. okt 2019, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

Rts svet svajcarska

Jako los program,pola dana dnevnik bez filmova, jako lose serije koje ne emitujete redovno.