Drastičan pad koncentracije spermatozoida u poslednjih 50 godina

Broj spermatozoida u ejakulatu muškaraca iz Evrope, Severne Amerike, Novog Zelanda i Australije prepolovio se u proteklih 40 godina. Stručnjaci ističu da su rezultati izuzetno zabrinjavajući.

Najnoviji nalazi otkrili su da je između 1973. i 2011. godine koncentracija spermatozoida opadala na godišnjem nivou prosečno 1,4 odsto, odnosno do ukupnog pada od 52 odsto.

„Rezultati su šokantni“, istakao je Hagaj Levin sa Jevrejskog instituta u Jerusalimu, epidemiolog o koautor studije.

Dok medicinski tretmani mogu da pomognu u ublažavanju problema, malo toga je urađeno da se problem u korenu rešava.

Levin upozorava da bi niska koncentracija spermatozoida mogla da bude i indikator sve lošijeg zdravlja muškog stanovništva.

„Vremenom bi mogli da imamo problem sa opštom reprodukcijom, a to bi moglo da znači i izumiranje ljudske vrste", rekao je Levin za Bi-Bi-Si

Stručnjaci ističu da su krivci za ovakvo stanje najverovatnije ishrana, stres, upotreba raznih hemikalija u proizvodnji hrane i način života.

Osim toga, niska koncentracija spermatozoida mogla bi da bude uzrokovana i rakom testisa, povećanom stopom smrtnosti kod muškaraca, muške dece rođene sa testikularnim deformitetima.

„Ovo je tipičan džinovski problem koji je godinama ostao neprimećen i zapostavljen“, ističe Levin.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction Update, sproveo je međunarodni tim istraživača, koje je objedinilo 185 studija urađenih od 1973. do 2011. godine i uključivalo je 43.000 muškaraca.

Tim je odvojio podatke u dve grupe. Sa jedne strane, uvršteni su muškarci iz, takozvane, zapadne kulture - Severne Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda. U drugu grupu uvršteni su muškarci iz drugih delova sveta.

Ovo je urađeno jer je mnogo više podataka bilo za prvu grupu, a istraživači kažu da zato za sada ne mogu da daju precizne podatke i izvuku zaključak za muškarce iz ostalih delova sveta.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 27. jul 2017, 10:35) - глас разума [neregistrovani]

Лаф у Срцу

Хмм, Сперматозоиди... што би рекао Никола Симић у горе поменутом филму... а ја се питам од кога ли су узимали те узорке и када? Мало више цигара, мало се цугне која више, проведе се бурна ноћ и ујутру резултати никакви... Не брините се жене... макар у Србији има још толико плодних мушкараца, да би и на камену нешто никло.

(četvrtak, 27. jul 2017, 03:36) - anonymous [neregistrovani]

Boze ,pa...

cemu strah za izumiranje ljudske vrste ,zar po Darvinu nismo evoluirali iz majmuna u ljude ,(?), samo nevidjosmo nijedan primerak u zadnjih dve hiljade godina (?) nesto se stalo ......

(četvrtak, 27. jul 2017, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

Nema punoglavaca

Zatrovana hrana, stres, nemastina ...

(sreda, 26. jul 2017, 23:58) - Nenad [neregistrovani]

Tu sam.

Ako treba pomoć, ovde ih ima u izobilju. Žena mi kaže da ne smem ni da je pogledam jer odma ostane trudna. Daj neki broj sa pomognem na ovu studiju.

(sreda, 26. jul 2017, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Vezi pojaseve Doroti, nismo vise u Kanzasu...

Čitajući većinu komentara, vidim da većina luta izmedju religije i "loših navika" današnje generacije u nameri da objasni pad plodnosti ljudi. A šta ako je razlog nešto treće? Nešto do te mere neočekivano, a opet vrlo moguće, da nam ne bi palo na pamet ni posle 1000 pokušaja? Nekim činjenicama se veruje samo ako sami dodjemo do zaključka. Pored svog ometanja i skretanja pažnje sa suštine problema nije lako prodreti u srž problema. Još je teže prihvatiti istinu kada konačno shvatimo raspored stvari u današnjem svetu. Što neko reče jednom prilikom, mogu samo da ti ukažem koliko je jazbina duboka, ostalo ćeš morati sam...

(sreda, 26. jul 2017, 20:38) - Саша [neregistrovani]

Мушкарци

Лоша храна, мало кретања и улога жена у бирању слабашних и нејаких али добро плаћених и послушних мушкараца довело је до тога. Са друге стране ови други мушкарци, уместо да се дозову памети и крену да освајају око себе (жену, посао, деца, рад, кућа, предузеће), они троше време на лујке. Зато моји мушкарци, имајте јасан циљ и бирајте пре свега добре жене, мајке и сапутнице а не манекенке које умишљају да су много важне што су ти спремиле помфрит и кувана јаја. Али то значи приврженост и тежак рад а уз праву жену добићете неизмерну љубав и наравно...добру клопу. :Д

(sreda, 26. jul 2017, 20:20) - Goran Petrovic [neregistrovani]

Haahahahahaha

Hahahahaha... Strasno... Sodoma i Gomora i zato smo kaznjeni osuzimanjem spermatozoida.... Hahahaha. Nadam se da se salis jer je dobra sala. Ali se plasim da u te stvari sve vise verujemo i to jos u 21.veku. Kao nacija i pamecu smo istrebljeni. Ako se nesto ne promeni u nasemu vidjenju zivota i radnim navikama mi postajemo talibanska tvorevina. Ovakva razmisljanja su neverovatno ali bas tuzna. Sta se uce narastaji danas po skolama?

(sreda, 26. jul 2017, 18:29) - Драган [neregistrovani]

године

Године се подударају са бумом такозваних "сексуалних слобода" (читај доба разврата и бестидности)

(sreda, 26. jul 2017, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Zaista?

Koja nebitna vest u moru mnogo važnijih vesti danas. Ima li možda iznenadjenih?

(sreda, 26. jul 2017, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

Zlatno doba

Seksualnih sloboda i bez AIDS.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">