I krv pacijenta može da leči oštećene zglobove

Oštećenje zglobova usled osteoartritisa, povrede tetiva, ligamenata, mišića, uspešno se mogu lečiti ortokin terapijom - metodom u kojoj se kao lek koristi isključivo krv samog pacijenta.

Začetnik te terapije profesor Piter Veling iz Nemačke gostovao je u Institutu za reumatologiju gde je upoznao srpske kolege sa najnovijim tehnologijama i načinima lečenja teških reumatskih bolesti.

Ortokin terapija se u Srbiji primenjuje od 2012. godine, do sada je tretirano više od 1.000 pacijenata, a jedna od ustanova gde se primenjuje je upravo Institut za reumatologiju.

Direktor Instituta profesor Nemanja Damjanov kaže da se kod ortokin metode koriste ćelije krvi obolele osobe, gde se te ćelije u posebnim uslovima podstiču da proizvode određene molekule koji smiruju upalu i ubrzavaju oporavak oštećenog tkiva u zglobu.

Prednost ove metode, ističe Damjanov, je što se molekul proizvodi od ćelije samog pacijenta, te nema alergijskih reakcija i preparat je potpuno bezbedan.

Metodu još ne finansira RFZO, a profesor Damjanov kaže da je teško reći kada će ona biti dostupna o trošku Fonda.

Profesor Veling naglašava da se metoda može koristiti kod pacijenata kod kojih nije došlo do teških oštećenja hrskavice, već ukoliko se oboljenje otkrije na vreme, u početnoj fazi.

Na ovaj način mogu se lečiti oštećenja kolena, kukova, hronični bolovi u ramenu, sportske povrede - povrede tetiva i mišića.

„Dugotrajnost i uspešnost lečenja zavisi od stepena oštećenja. Ukoliko je težak stepen oštećenja, tada ova metoda ne može da zameni operativno lečenje - ugradnju veštačkog zgloba. Međutim, ukoliko je srednji stepen oštećenja, terapija je uspešna, može da smanji tegobe, popravi funkciju zgloba i odloži hiruršku intervenciju“, objasnio je Veling.

Među svetski poznatim ljudima koji su lečeni ortokin metodom je papa Jovan Pavle Drugi, za koga Veling, u šali kaže, da je blagoslovio ovu terapiju.

Takođe, od deset najbolje plasiranih teniserki šest je lečeno ovom metodom, kao i košarkaši Kobi Brajant i Dino Rađa, otkrio je Veling.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 16. maj 2017, 03:34) - Grac [neregistrovani]

Upravo

Sam vec primio jednu spricu, a predstoje mi jos 2-3 ubrizgavanja... Ortoped mi ovde u Austriji obecao da je ovo mnogo dobra metoda za oporavak kolena posle moje operacije, hrskavica je bila ostecena... Videcemo rezultate :)))

(ponedeljak, 15. maj 2017, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

giodiste

neznam koje si ti sinko godiste???ali kad te godine pritisnu i utopljenik se i za slamku hvata bili smo tvojih godina a ti nasih nisi a daj boze da docekas starost???

(ponedeljak, 15. maj 2017, 17:01) - ooonoja [neregistrovani]

ooonoja

Pa znam ja pijem apsent i red bull svaki dan izlazim radim i noću pa mi nije ništa... A to je moj život svidelo se to nekom ili ne... Tako da jedno je realnost, a jedno je ovo što vi stvarate

div id="adoceanrsvdcfhklggd">